Kanta-Häme

Koulujen stipendit kympeistä tonneihin

Hämeenlinnan seudun koulujen kevätjuhlissa jaetaan sata- ja jopa tuhatmäärin erilaisia stipendejä, joiden rahamääräiset arvot vaihtelevat 20 eurosta jopa 2000 euroon per palkittava oppilas tai opiskelija.

– Stipendien saajista päättäminen ei todellakaan ole mikään läpihuutojuttu. Asiaan paneudutaan viimeisen päälle opettajakunnan kesken ja haetaan kompromisseja, toteaa Hämeenlinnan Yhteiskoulun rehtori Arto Nykänen.

HYK on yhtenäiskoulu, jossa stipendejä jaetaan oppilaille ykkösistä yseihin. Summat nousevat iän mukaan siten, että korkeimmat summat ovat 50 euroa.

– Yhteensä jaetaan reilusti yli sata stipendiä, kun oppilaita on yhteensä 750, Nykänen ynnää.

Opettajakunta yrittää koordinoida jakoa siten, ettei yhdelle oppilaalle kasautuisi kovin montaa stipendiä.

– Kriteereinä on tietysti paras keskiarvo, mutta myös monet muut tekijät.

Koululla on kaksi isompaa rahastoa, Paavo Kourin ja HYK:n seniorien rahastot, joista varoja vuosittain ammennetaan. Myös vanhempainyhdistys on merkittävä lahjoittaja, ja kavalkadia laajentavat eri kieliyhdistykset ja isot yritykset.

– Erityiskriteereillä jaetaan esimerkiksi Paavo Kourin rahaston ”Hyvä hykkiläinen” -stipendi. Koulun painotuksiin liittyy myös stipendit yrittäjähenkisyydestä ja erityisestä harrastuneisuudesta taideaineissa, Nykänen kuvailee.

Kaikkien stipendien jakoon vierähtää hyvä tovi kevätjuhlassa, sillä koulu päätti luopua pari vuotta sitten erillisestä iltatilaisuudesta, jossa aiemmin stipendit luovutettiin.

Koulun budjetista

Kaurialan koulussa ei puolestaan ole omia stipendirahastoja, joten ulkopuolisten lahjoittajien lisäksi varoja ammennetaan suoraan koulun omasta budjetista.

– Aiemmin otimme rahoituksen koulukuvauksien kautta saaduista rahoista, mutta se ei enää käy, harmittelee rehtori Pekka Saros.

– Mutta ei tässä isoilla rahoilla leikitä. Jaamme noin 70 stipendiä, joiden yhteissummasumma on jonkun verran yli 1200 euroa.

Kaurialassa on noin 500 yläkoululaista.

– Reilusti yli 10 prosenttia oppilaista saa jonkinlaisen stipendin, joko rahallisen tai esimerkiksi kirjapalkinnon.

– Ajatuksena on löytää vuoden onnistujia, niitä jotka ovat menestyneet, mutta myös tsemppareita. Mielestäni aina pitäisi palkita, kun mahdollista, Saros pohtii.

Kaurialassa seitsemäsluokkalaiset saavat 20 euron, kahdeksasluokkalaiset 30 ja yhdeksäsluokkalaiset pääasiassa 50 euron muistamisia. Rehtorin mukaan tasaisin väliajoin keskusteluun nousee, että parhaita pitäisi palkita suuremmin summin.

– Vaikka kaikki pelaa -mentaliteetti on tuomittu urheilussa, mielestäni koulutyössä on järkevää jakaa kannustusta useammille, urheilumiehenä ja huippu-urheilijapoika Juusen kasvattajana tunnettu rehtori linjaa.

Iso valtakunnallinen

Kenties laajin kirjo stipendien lahjoittajia löytyy Iittalan yhtenäiskoulusta. Oppilaita muistavat oman stipendirahaston, pankin, Keskon, kieliyhdistysten ja Lionsien lisäksi esimerkiksi MTK ja demarinaiset.

– Meillä on 340 oppilasta, joista jaamme stipendin yhteensä 49 oppilaalle. Yhteissumma on 1240 euroa, jonka lisäksi jaetaan myös hymypoika- ja hymytyttöpatsaat ja kirjapalkintoja, kertoo rehtiori Anne Laatikainen.

– Tänä vuonna jaamme 20 euron rahallisia stipendejä myös kaikkein pienimmille oppilaille.

Myös Tervakosken yhteiskoululla on paljon paikallisia yrityksiä tukena, kuten paperitehdas ja autokoulu. Yhteissumma yläkoulun ja lukion osalta nousee 1700 euroon, kun oppilaita on 330. Rahastipendejä jaetaan 25 kappaletta.

– Hyvä potti on mielestäni jaettavana! iloitsee rehtori Jari Hildén.

Hämeen Sanomien kyselykierroksen rahallisesti runsain stipendi löytyy Hämeenlinnan Kaurialan lukiosta, mutta palkinto oli valtakunnallinen.

– Suomen kulttuurirahaston Yrjö Koskisen säätiö myönsi 2000 euroa täydet pisteet äidinkielen yo-kokeesta kirjoittaneelle, paljastaa rehtori Tuomo Iltanen. (HäSa)