Kanta-Häme

Koulukiusatun puheenvuoro

Egyptistä Suomeen muuttanut Fady Mourkus vaikuttaa epäsuomalaisen iloiselta, puheliaalta ja myönteiseltä. Nyt 16-vuotias Mourkus muutti Suomeen nelisen vuotta sitten sen jälkeen, kun kävi lomalla pitkään Suomessa työskennelleen isänsä luona.

– Kävin tutustumassa suomalaiseen kouluun ja päätin, että haluan jäädä tänne. Täällä opetustyyli on ihan mahtava ja opettajat ihania! Egyptissä tulee opettajalta selkään, jos tekee jotain väärin, mutta täällä oppilaita kunnioitetaan ja kannustetaan, Mourkus kehuu.

Mourkuksen kiusaaminen alkoi pian sen jälkeen, kun hän aloitti seitsemännen luokan.

– Se oli ihan älytöntä. He (kiusaajat) olivat kesällä parhaita kavereitani, oltiin joka päivä yhdessä. Sitten kun koulu alkoi, he alkoivat yhtäkkiä löytää minusta kaikkea huonoa. Lisäksi jotkut ajattelivat, että olen suosikki, kun opettajat joutuivat jonkin verran auttamaan minua.

Mourkuksen mukaan kiusaaminen oli nimittelyä, yksin jättämistä ja fyysistä retuuttamista.

– Pahinta olivat lumipallot. Inhosin talvea, koska kiusaajat kaatoivat minut hankeen tai heittelivät lumipalloja niskaan.

Mourkus uskoo, että osittain kiusaaminen johtuu hänen taustastaan. Valtavirtavirtasesta poikkeava ulkonäkö ja aksentti lietsovat.

– Totta kai siinä on myös rasismia. Myös aksenttini ja vieraan kielen puhuminen vaikuttaa, Egyptissä pystyin laukaisemaan heti takaisin, jos joku yritti nälviä.

Koulun vaihtokaan ei auttanut

Kahdeksannelle luokalle mennessään Fady Mourkus vaihtoi koulua Ahvenistolle.

– En vain enää pystynyt menemään sinne vanhaan kouluun.

Kiusaaminen koulussa ja varsinkin sen ulkopuolella kuitenkin jatkui, ja jatkuu yhä. Mourkuksen mukaan ahkerimmat kiusaajat entisestä koulusta ovat tehneet hänestä ”yleisen vitsin”, jonka vuoksi häntä nimittelevät kaupungilla myös alakoululaiset, joita hän ei edes tunne.

– Ahvenistolla opettajat ovat auttaneet. Kerran menin opettajalle kertomaan yhdestä tapauksesta, ja sen osalta kiusaaminen loppui heti.

Suurimman avun Mourkus on kuitenkin saanut kahdesta Ahveniston luokkatoverista. Elina Kulmala ja Katariina Kähkönen ovat Mourkuksen läheisimmät suomalaiset ystävät.

– Kaveria pitää auttaa, tytöt vastaavat kysyttäessä, miksi he ryhtyivät puolustamaan ennestään tuntematon Mourkusta.

Kampanjat jäävät kokkapuheiksi

Kiusaamisenvastaiset kampanjat seuraavat peruskoulussa toinen toistaan. KiVa koulu -kampanjat eivät kolmikon mukaan todellisuudessa auta, hehkutettiinpa niitä julkisuudessa miten paljon tahansa.

– Ennemminkin ne aiheuttavat naureskelua ja vain lisäävät kiusaamista, Elina Kulmala toteaa.

– Eivät kaikki opettajat meidänkään koulussa osaa puuttua kiusaamiseen. Se on tehty liian vaikeaksi, lähdetään miettimään jotain hienoa taktiikkaa kiusaajan auttamiseksi, vaikka opettajan pitäisi vain voida ottaa kiusaajaa niskasta kiinni ja sanoa asiasta. Ongelmat pitäisi nostaa suoraan esiin, eikä vatvoa niitä puolta vuotta, Katariina Kähkönen sanoo.

Kähkösen ja Kulmalan mielestä ainoa keino puuttua kiusaamiseen on suora toiminta.

– Jos hienot kampanjat olisivat lähtöisin nuorista itsestään, se olisi ihan eri asia. Oppilaat havaitsevat kiusaamisen paremmin kuin opettajat.

– Kiusaajan voisi erottaa koulusta tilapäisesti, mutta ikinä en ole kuullut, että niin olisi tehty. Vakavammissa tapauksissa koulun olisi järkevää myös tehdä ilmoitus poliisille, Kähkönen sanoo.

Miten Kähkönen sitten itse on puuttunut Mourkuksen kiusaamiseen?

– Jos käytävällä tulee jotain huutelua, niin sanon takaisin tai näytän sentteriä. Kyllä ne hiljenevät aika äkkiä, kun tyttö sanoo takaisin.

Kiusaajat tuhlaavat aikaansa

Mourkuksella on peruskoulua jäljellä kevätlukukausi. Jatko-opintoihin hän aikoo hakeutua matkailualalle tai opiskelemaan lähihoitajaksi. Hän uskoo, että kiusaaminen jatkuu tai jopa lisääntyy tämänkin lehtijutun seurauksena.

– Jostain syystä olen kuin tulitikku bensan vieressä, kun joudun kiusaajien lähelle. Mutta kyllä minä loppuajankin selviän.

– Haluan sanoa kiusaajille, että te pilaatte omaa elämäänne. Minä tulen vain vahvemmaksi, kasvan joka päivä henkisesti. Te tuhlaatte omaa aikaanne, Mourkus sanoo.

Kähkönen ja Kulmala uskovat, että Mourkuksen kiusaaminen loppuu viimeistään ammattiopintojen myötä.

– Pakkohan sen on loppua. Pitää olla vähän tyhmä tai päässä vikaa, jos sitä vanhempi vielä jaksaa kiusata, Kulmala naurahtaa. (HäSa)

Juttu on tehty haastateltujen aloitteesta.