Kanta-Häme

Koulukokonaisuus on hahmottunut

Yli tuhannen oppilaan jättilukio avaa ovensa syksyllä 2018 Poltinaholla, mikäli 9. toukokuuta kokoontuva Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen esityksen.

Koulutuskuntayhtymä Tavastialla on pantu hihat heilumaan, ja suunnitelmat ammattiopiston kampusta varten ovat valmiit.

KAURIALAN JA LYSEON lukioiden opiskelijoille on kaavailtu tiloja kampuksen G-rakennuksesta, joka on vielä toistaiseksi kaupan ja hallinnon alan päämaja.

Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtajan Jouni Haajasen mukaan G-rakennuksessa on juuri sellaista tilaa, mitä lukiot tarvitsevat.

– Siellä on isoja, jopa 85 neliömetrin kokoisia luokkatiloja. Lukioiden ryhmäkoot ovat puolestaan noin 40 oppilaan paikkeilla.

Suunnitelmien mukaan 4000 neliömetrin kokoista G-rakennusta laajennettaisiin 3000 neliömetrin lisäosalla.

– Se maksaa noin 2 300 euroa per neliömetri. Mitään suurempaa remonttia rakennukselle ei tarvitsisi tehdä.

NOIN 13 VUOTTA vanha G-rakennus on kohtuullisen uusi verrattuna Myllymäessä sijaitseviin Hamkin entisiin tiloihin, jotka on rakennettu 1960-luvulla.

– Näistä vaihtoehdoista opiskelijat, henkilökunta ja koululiikennöitsijät ovat liputtaneet Poltinaholle.

Haajanen uskoo, että erilaiset opiskelijat löytävät suuresta lukiosta pieniä kouluja helpommin kaltaisiaan opiskelukavereita, ja joukkoliikenteen järjestäminen sujuisi kivuttomammin.

AJATUS LUKIOIDEN SIIRTÄMISESTÄ Poltinaholle syntyi siitä, että Tavastialla pohdittiin, paljonko oppilaitos tarvitsisi tiloja ammatilliseen opetukseen.

– Laskennallinen malli näytti, että meillä on 9200 neliömetriä liikaa tilaa Poltinaholla.

Tilojen käyttöaste on mallissa 75 prosenttia.

– Jokaisessa rakennuksessa jokaisella osastolla on vajaakäytössä olevaa tilaa, joka voitaisiin ottaa paremmin käyttöön.

Luokkatiloja on jäänyt vajaaksi, kun ammatillisessa opetuksessa opetus tapahtuu yhä enemmän työelämässä ja opetuksen toteutus on uudistunut.

– Teoriaopetus on yhdistynyt käytännön opetuksen kanssa, opetus tapahtuu työsaleissa.

YHTENÄINEN KAMPUSALUE saadaan muodostettua, kun kaupan- ja hallinnon opiskelijat siirtyvät lukiolaisten tieltä saneerattavaan A-rakennukseen, Haajanen kertoo.

Sosiaali- ja terveysalan sekä verhoilualan opiskelijoille rakennetaan uudisrakennus E- ja B-rakennusten sekä Taimistontien välissä olevalle peltoalueelle.

Tähän asti kyseiset opintolinjat ovat majailleet Jaakonkadulla Myllymäen päällä olevassa rakennuksessa, jossa on ollut sisäilmaongelmia.

– Jaakonkadulle joutuisi tekemään niin ison remontin, että mietimme, kannattaisiko tehdä uusi. Yksikkö on ollut aina vähän erillään muista, halusimme sen lähemmäksi kampusta.

Vaihtoehtona olisi ollut, että sote-alan opetus olisi siirtynyt G-rakennukseen, ja lukiot Myllymäkeen.

– Silloin olisi pitänyt tehdä mittavampia muutoksia, sillä sote-alan opetuksessa olisi tarvittu enemmän erityistiloja.

Tavastian yksikköjen keskittäminen Poltinaholle pienentää Kuntayhtymän kiinteistökustannusten nousua, mutta myös parantaa:

– Terveellistä ja turvallista työ- ja opiskeluaikaa ainakin 20–30 vuodeksi, Haajanen sanoo.

Päivän lehti

5.7.2020