Kanta-Häme

Koulukortteli purkaa raja-aitoja

– Jos te saatte auki tuon päiväkodin aidan portin, pystytte varmasti avaamaan monenlaisia muitakin yhteistyön lukkoja.

Näillä sanoilla eläkkeellä oleva päivähoidon johtaja Arja Tamminen hauskuutti Saaristen koulukorttelin tupaantuliaisiin osallistunutta väkeä.

Hämeenlinnan vanhimman koulurakennuksen pihapiirissä on tehty remonttia kahden ja puolen vuoden ajan, ja työn valmistumista juhlistettiin torstaina.

Yhtä aikaa remontin kanssa pihapiirissä on rakennettu myös korttelipedagogiikkaa eli uudenlaista yhteistyötä koulun ja varhaiskasvatuksen kesken.

– Kun esimiehet kutsuivat meidät yhteisille aamukahveille, aluksi mieleen tuli epäilys. Mutta hyvin nopeasti huomasimme, että yhdistäviä asioita on enemmän kuin erottavia, kertoi vaikeasti kehitysvammaisille lapsille tarkoitetun Saaristen koulun rehtori Anja Haataja.

Kaivokadun varhaiskasvatuskeskuksen johtaja Riitta Manninen iloitsi siitä, että vanhat hienot rakennukset on saatu kunnostettua ja käyttöön. Koulukorttelissa on yhteensä noin 100 lasta ja 60 aikuista.

– Uskon, että saamme tästä hyvin toimivan kokonaisuuden.

Liian kiire ei saa olla

Varhaiskasvatuskeskuksen osastot olivat ennen remonttia hajallaan, mutta nyt ne ovat kaikki lähekkäin samassa korttelissa vaikkakin eri rakennuksissa. Kaksi osastoa toimi ennestään Saaristen koulun pihapiirissä.

Anja Haataja kertoo, että käytännön yhteistyötä lisätään pikkuhiljaa. Saaristen koulussa on neljä luokkaa, ja niistä jokaisella on oma yhteistyöryhmä päiväkodin puolella.

– Vaikeasti kehitysvammaisten lasten ja pikkulasten oppimisessa on paljon samaa. On tärkeää edetä lapsen omassa tahdissa niin, että hän ehtii sisäistää asiat. Tässä korttelissa ei saa olla kiire, Anja Haataja sanoo.

Haatajan mukaan yhteistyö mitataan arjen tilanteissa, kuten yhteisten pelisäätöjen ja toimintatapojen kehittelyssä.

– Sellaisia tilanteita tulee vastaan. Miten kannustamme lapsia tai asetamme rajoja niin, että pelisäännöt ja toimintatavat tukevat kaikkien pihapiirin lapsien oppimista ja kehitystä? Nämä ovat niitä arjen puntaroitavia asioita. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020