Kanta-Häme

Koulukyytejä uusiksi syysloman jälkeen

Koulukyytien reittejä muutetaan joillakin alueilla Hämeenlinnassa syysloman jälkeen. Muutoksia on etenkin Iittalassa, jossa reittejä yhdistetään kaupungin vaatimuksesta.

– Meillä on alkusyksyn ajan kertynyt Kalvolan koulukuljetusreiteillä ajoa yli 1000 kilometriä päivässä, kun kaupungin arvio on ollut 850 kilometriä päivässä. Nyt reittejä yhdistellään niin, että pääsemme lähemmäs kaupungin asettamaa lukemaa, kertoo Vekka Liikenteen toimitusjohtaja Tapio Vekka.

Iittalan koulukyydit siirtyivät kesällä kilpailutuksen jälkeen Vekka Liikenteelle. Alkusyksyn ajan reittejä ajettiin elokuussa melko kiireellä laadittujen aikataulujen mukaan.

– Reittejä tarkistetaan syyslomalla. Reiteissä huomattiin yksittäisiä, vältettävissä olevia pistokeikkoja, ja tämä on luonteva ajankohta muutoksille. Tässä vaiheessa on jo kokemusta alkusyksyn ajalta ja voidaan katsoa, voiko reittejä yhdistää ja näin välttää turhaa ajoa ja kiirettä, kertoo palvelusuunnittelija Kalle Lehtinen kaupungin lasten ja nuorten palveluista.

Hän kertoo, että Lammilla muutoksia jouduttiin tekemään jo aiemmin, kun kuljetusyrittäjä vaihtui lennossa syyskuussa. Muuallakin kaupungissa on tehty pieniä viilauksia, kun lukujärjestykset ovat vaihtuneet uuden jakson alkaessa.

– Iittalassa on uuden yrittäjän takia tullut enemmän muutoksia, Lehtinen kertoo.

Paluuaikaa vaikea ennustaa

Entisen Kalvolan alueella kuljetusoppilaita on yhteensä 115. Heistä suurin osa kulkee Iittalan yhtenäiskouluun, ja 25 oppilasta kuljetetaan erityisopetukseen kantakaupunkiin.

Joidenkin erityisoppilaiden vanhemmat ovat olleet huolissaan siitä, että lasten haku saattaa aikaistua reittien yhdistämisen takia ja koulupäivä pitenee entisestään. Samoin joidenkin erityisoppilaiden vanhemmat ovat pitäneet hankalana sitä, ettei lapsen kotiintuloaikaa pystytä ilmoittamaan täsmällisesti.

– Käsitykseni mukaan yhdelläkään erityisoppilaalla ei hakuaika muutu. Koulumatkaan kuluvaa aikaa seuraamme joka tapauksessa tarkkaan, eli se pysyy kaikilla lain määräämissä puitteissa, Kalle Lehtinen sanoo.

Hänen mukaansa iltapäivän paluuajat saattavat vaihdella, koska kantakaupungissa oppilaita haetaan monesta eri kohteesta.

– Osa oppilaista on hyvin vaikeasti vammaisia, ja aikataulut saattavat heilahdella kouluilla, jolloin tarkan paluuajan ennustaminen on vaikeaa. Myös iltapäivän ruuhkat hankaloittavat tätä, Lehtinen sanoo.

Odotustunnit voidaan vaihtaa

Joillekin oppilaille kertyy myös ns. odotustunteja, eli he joutuvat joko tulemaan aamulla liian aikaisin koululle tai odottelevat kyytiä pitempään iltapäivällä.

– Reitit on yritetty suunnitella niin, ettei kenellekään tule odotusta molempiin päihin. Samoin on mietitty, että voimme joululoman jälkeen muuttaa reittejä niin, että jos oppilas joutuu nyt odottelemaan aamulla, odotusaika olisi joululoman jälkeen iltapäivällä ja päinvastoin, Tapio Vekka kertoo.

Vekka Liikenne hoitaa myös Hauhon suunnan koulukuljetukset alihankkijoiden kautta. Hauhon kyyteihin ei ole tulossa muutoksia, sillä kilometrimäärät ovat pysyneet kaupungin antamissa raameissa. (HäSa)

Menot