Kanta-Häme

Koululaiset haluavat viihtyä ulkona

Nuorten huippukokous päätti torstaina mille hankkeille kaupungin talousarvioon sille varaamat 35 000 euroa tänä vuonna jaetaan.

18-henkinen päättäjistö, joka muodostui hämeenlinnalaisten yläkoulujen ja lukioiden oppilaskuntien hallitusten valitsemista edustajista, antoi 17 200 euroa Kaurialan koulun esittämälle aloitteelle lisätä nuorten suosimiin julkisiin ulkotiloihin ja rannoille kalusteita, hyötykasveja ja vessoja.

Asiasta käytiin pitkä ja polveileva keskustelu Raatihuoneen valtuustosalissa.

– Onko järkeä laittaa rahaa penkkeihin, jos ne kuitenkin pilkotaan moottorisahalla, kysyi Joona Haltia Ahveniston koulusta.

– Kaikki toivovat, että nuoret viettäisi enemmän aikaa ulkona porukalla. Tämä edesauttaisi juuri sitä, puolsi hanketta Ahveniston lukion Sara Kattainen.

– Tämä on järkevin aloite, koska se koskee koko kaupungin aluetta. Teräspenkkejä, hyvät pohja- ja pintamaalit, niin se on siinä, sanoi Oskari Perikangas Kaurialan lukiosta.

Päätökset syntyivät yhdellä äänestyksellä

Hauhon yhtenäiskoulu toivoi 6000 euroa Hauhon jääkiekkokaukaloiden kunnostamiseen. Kun asiantuntijan ominaisuudessa paikalla ollut opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaa epäili, etteivät kaikki työt Eteläisten kaukalon pohjatöistä Kirkonkylän kentän maalien ja pukukopin kunnostamiseksi hoidu haetulla rahalla, päätettiin summaa nostaa.

Lyseon lukion Patrick Hanska ehdotti 15 000 euroa sillä ehdolla, että mahdollisesti yli jäävät rahat sijoitetaan kaupungin muiden kenttien tuulikatoksiin. Ehdotus sai kaikkien hyväksynnän.

– Tiedän kokemuksesta, ettei ole kiva vaihtaa luistimia jäisellä penkillä, totesi Hakkalan koulun Veera Paasikivi.

Kaurialan lukion oppilaskunta sai hakemansa 2800 euroa neljään eri kohteeseen. Niitä ovat toukokuun lopussa järjestettävä retkipäivä, Kaurialan lukion 90-vuotisjuhlavuoteen liittyvä musikaali sekä kansainvälisyysviikko. Opiskelijoiden viihtyvyyttä oppilaskunta aikoo lisätä perustamalla oman kahvion.

Vain yksi äänioikeutettu olisi halunnut sijoittaa rahat yhteen kohteeseen, kaikki muut kannattivat potin jakamista kolmeen osaan. Läpi menneet aloitteet saivat taakseen 80 prosenttia äänistä.

Makuasioista kiisteltiin

Ehdottomasti pisin keskustelu käytiin Lyseon lukion aloitteesta, jossa toivottiin parempaa kouluruokaa.

– Siihen tarvittaisiin monipuolisuutta. Mitä järkeä on järjestää teemaviikkoja, jos islantilainen kalakeitto on samaa kuin tavallinen kalakeitto, perusteli Hanska.

Kokouksen muut edustajat panivat Hanskalle pontevasti vastaan. Moni muisteli miten paljon kehnompaa ruoka oli vielä alakoulussa, ja kuinka nyt syödään sentään salaatteja ja hedelmiä.

– Pitää olla tyytyväinen, että saadaan ilmaista kouluruokaa. Sitä paitsi Linnan Aterioihin voi ottaa yhteyttä, antaa palautetta ja esittää toiveita, sanoi Johanna Pispa Hakkalan koulusta.

– Kyllä on vikaa korvien välissä, jos tällaisesta valittaa, kuittasi Kaurialan lukion Janne Hujakka.

Nuorten huippukokous kesti esittelyineen, keskusteluineen ja äänestyksineen reilut kaksi tuntia.

– Kokouksen päättäminen kello 15.15 vai haluaako Hanska puhua vielä kouluruuasta? kysyi puheenjohtaja Henrik Järvinen retorisesti ja pamautti nuijalla pöytään. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic