Kanta-Häme

Koululaiset kiihdyttävät prepaid-liittymien kauppaa

Puhelinliikkeissä on kesän mittaan käyskennellyt monia perheitä pienen koululaisen kanssa. Lasten huomio keskittyy tutkimusten mukaan puhelimen malliin, muotoon, väriin ja ominaisuuksiin, kun taas vanhemmat ajattelevat pääasiassa laitteen hintaa, kestävyyttä ja liittymäkustannuksia.

Erilaiset laitteet, mallit, ominaisuudet ja liittymätarjoukset saattavat tuntua aikuisista loputtoman tiheältä viidakolta, josta ei selviä ulos ilman tekniikan tohtorin tutkintoa.

DNA-kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo ymmärtävänsä aikuisten tuskastumista. Hänen mukaansa lapsen liittymän päättäminen ei kuitenkaan ole mutkikas tehtävä. Aavikon mielestä tärkeimpiä harkittavia asioita ovat lapsen tottumus kännykän käyttöön ja sen kustannuksiin.

– Jos lapsi on tottunut kännykän käyttelijä, voi miettiä, tarvitaanko liittymään internetominaisuus vai riittääkö kodin sisäinen wlan-verkko lapsen surffailutarpeisiin. Jos lapselle ollaan hankkimassa ensimmäistä puhelinta, eivät tarpeet useinkaan ole kovin suuria, Aavikko sanoo.

Prepaid säästää yllätyksiltä

Useimmiten lapsen ensimmäinen kosketus operaattorien maailmaan on ennakkoon maksettu prepaid-liittymä. Aavikon mukaan prepaid-liittymiä avataan selvästi eniten ennen koulujen alkua, jolloin lapsella on sopivasti aikaa totutella puhelimen ja liittymän käyttöön.

– Ennakkoon maksetussa liittymässä ei voi tulla yllätyksellisiä kuluja eikä latausmaksuja, Aavikko kertoo.

Hänen mukaansa prepaid-liittymiin liittyy monia harhaluuloja. Usein luullaan, että liittymään voi ladata lisää rahaa vain kioskilla tai puhelinkaupassa, tai että liittymän numero muuttuu jokaisella latauskerralla.

Hänen mielestään vääriin mielikuviin on syynä muutamia vuosia sitten vallinnut prepaid-liittymien aloituspakettikilpailu, jossa kuluttajia houkuteltiin hankkimaan liittymiä toinen toistaan huokeampaan hintaan.

– Kovimpaan kilpailuaikaan ihmiset käyttivät aloituspaketin mukana olleen puhepaketin loppuun ja ostivat sitten toisen halvan aloituspaketin, jolloin numerokin aina muuttui pakettien myötä. Nykyään puhelimeen voi hankkia vain yhden aloituspaketin ja ladata tuttuun liittymään lisää puheaikaa kotona tietokoneen ääressä, Aavikko kertoo.

Trenditietoista suojaamista

Koululaisten puhelimia uhkaavat myös erilaiset onnettomuudet, joista yleisimpiä ovat putoaminen ja kastuminen. Aavikon mukaan tähän halutaan useimmiten varautua ostamalla lapselle hieman tavallista edullisempi puhelinmalli. Myös erilaisten suojalaukkujen ja -koteloiden käyttö on yleistynyt sekä kehittynyt nuorisomaun mukaiseksi.

– Lapset vaihtelevat ja koristelevat suojapusseja. Suojakoteloiden täytyy myös istua vaatetuksen väreihin, Aavikko sanoo.

Aavikon mielestä aikuiset osaavat yleensä parhaiten arvioida lastensa kykyä käsitellä arvokkaita laitteita. Hänen mukaansa puhelimen rikkoutuminen keljuttaa usein lastakin siinä määrin, että puhelimesta ollaan valmiita pitämään erityistä huolta.

– Jo 10-vuotias lapsi saattaa pudota kokonaan sosiaalisista ympyröistä ja pelien ennätyslistoista, jos puhelimelle tapahtuu jotain. Puhelimen rikkoutuminen tai takavarikoiminen onkin paha rangaistus, Aavikko sanoo. (HäSa)

Menot