Kanta-Häme

Koululaiskonsertit loppuivat lyhyeen

Täysi salillinen teinejä kuunteli pää kallellaan, kun Hämeenlinnan kaupunginorkesterin soitinyhtye veteli Astor Piazzollan tangoja Lammin Turvan talossa tällä viikolla.

Ne olivat tällä erää orkesterin viimeiset tangot koululaisille. Kolmivuotinen koululaiskonserttien sarja loppui Hämeenlinnan kaupungin rahapulan takia vuotta aiemmin kuin oli suunniteltu.

– Avustuksista leikattiin noin 20 prosenttia, joten kaikki tämäntyylinen ekstra jäi ensimmäiseksi pois, tilaajapäällikkö Timo Koivu sanoo.

Käytännössä koulukonsertit päättyivät jo viime vuonna. Intendentti Markku Jokisen mukaan viimeinen Lammin keikka piti olla jo syyspuolella, mutta se venytettiin tammikuulle ”viime vuodelta pihistetyillä rahoilla”.

Timo Koivun mukaan lopettamiseen ei liity muita syitä kuin raha.

– Konsertteihin oltiin tyytyväisiä. Niillä saavutettiin paljon kuulijoita ja vastaanotto oli hyvä, hän sanoo.

Hämeenlinnan kaupunki solmi konserteista 2010 kolmivuotiseksi suunnitellun yhteistyösopimuksen Hämeenlinnan kaupunginorkesterin kanssa. Orkesteri räätälöi oppilaita varten helposti sulavaa klassisen musiikin ohjelmistoa ja esitti sitä kouluissa eri puolilla kaupunkia parin päivän pienoiskiertueilla.

Yhteen kiertuepäivään mahtui yleensä kolme, neljä konserttia. Päivän hinta oli soittajien määrästä riippuen noin 6 000–7 000 euroa. Summa ei sisältynyt orkesterin toiminta-avustukseen, vaan rahoitettiin erikseen.

Nuori yleisö …katsoi suu auki

Intendentti Markku Jokinen ei raaskisi kokonaan jättää koululaiskonsertteja pois orkesterin ohjelmasta, vaikka niihin ei enää olekaan erillistä rahoitusta.

– Perimmäisenä ajatuksena on kasvattaa nuorista koululaisista lisää yleisöä Hämeenlinnan alueen konsertteihin ja omalta pieneltä osalta madaltaa konserttiyleisön keski-ikää, hän sanoo.

Jokinen on huomannut, että klassista musiikkia esittävä jousisoitinorkesteri on useille koululaisille suorastaan eksoottinen ilmestys.

– Viulunsoitto on monille niin outoa, että sitä katsotaan ihan suu auki, hän kuvailee.

Koululaiskonserteissa on Markku Jokisen mielestä ollut mukava tunnelma. Oppilaat ovat jaksaneet yllättävän hyvin kuunnella itselleen vierasta musiikin lajia, kun esitettävät kappaleet ovat olleet sopivan lyhyitä ja sopivan nopeatempoisia.

– Jos koululaiset eivät tule klassisen musiikin konserttiin, viedään konsertti koululaisten luo, hän sanoo.

Sopeudu …tai kuole

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri on vuosikausia taistellut olemassaolostaan. Markku Jokisen mukaan orkesterin nykyinen toimintaperiaate kuuluu: sopeudu, ettet kuole.

Sopeutumista on tarvittu muun muassa siksi, että Hämeenlinnan kaupungin avustukset ovat kutistuneet vuosi vuodelta. Viime vuonna avustusta saatiin 38 000 euroa. Tälle vuodelle on odotettavissa lisää leikkauksia.

– Toivottavasti se ei mene ainakaan alle 35 000 euron. Sen jälkeen toiminnan järjestäminen ei ole enää realistista, hän sanoo.

Orkesterin tavoitteena on tehdä vaikka vain pienellä kokoonpanolla tasaisesti puolentusinaa konserttia vuodessa mieluummin kuin satsata yhteen isoon projektiin.

– Alkuvuonna on aina vaikeaa, kun päätökset avustuksista viipyvät maaliskuulle, Jokinen tietää. (HäSa)

Mainos