Kanta-Häme

Pakataan ja paiskataan kättä - Koululaisten perustama yritys Avot NY tarjoaa pakkausapua Hämeensaaressa

Nuoria kannustetaan tunnistamaan omat kykynsä ja hyödyntämään niitä.
Timi Nylander (vas.) kiitti perjantaina Veeti Hiltusta kädestä pitäen ostosten pakkaamisesta Hämeensaaren Citymarketissa. Talkoissa ei Hiltunen ollut, vaan pakkausapu on Avot NY -koululaisyrityksen bisnesidea.

Perjantain pahimpaan ruuhka-aikaan oli Hämeensaaren Citymarketissa apu lähellä, kun Nummen yhtenäiskoulun Otto Rantanen, Aatu Veikkola ja Veeti Hiltunen auttoivat ostosten pakkaamisessa.

Kolmikon oli ohjannut kassoille bisnesvainu ja koulun yrittäjyyskurssi, jonka tuloksena syntyi Avot NY.

– Idea syntyi kaupassa jonottaessa. Paras palaute on, kun asiakas hymyilee ja kiittää. Olemme charmeja poikia, tämä tulee toimimaan, Avot NY:n ”toimitusjohtaja” Aatu Veikkola kertoo.

Avot NY.n valmistautuminen yhteistyösopimuksen solmimiseksi teki kovan vaikutuksen kauppias Antti-Jussi Kiveen.

Diilinä oli, että Avot NY lisää Hämeensaaren Citymarketin asiakastyytyväisyyttä ja tunnettavuutta – ja kauppias maksaa siitä palkkaa, joka on liikesalaisuus.

– Hintaneuvottelut olivat tiukat, mutta loputa molemmat yritykset pääsivät yhteisymmärrykseen palvelusta ja siitä saatavasta korvauksesta, kauppias Antti-Jussi Kivi kertoo.

 

Nummen yhtenäiskoulun yrittäjäkolmikon taustalla on Nuori yrittäjyys ry:n NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma, joka tukee myös yläkoulujen opetussuunnitelmaa.

Nuori Yrittäjyys ry on suomalainen voittoa tavoittelematon järjestö, joka tarjoaa yrittäjyyteen ja oma-aloitteisuuteen kannustavia opinto-ohjelmia 7–29-vuotiaille nuorille.

– Työelämä muuttuu koko ajan. Kannustamme nuoria tunnistamaan omat kykynsä ja hyödyntämään niitä, Nuori yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen valottaa.

Vuosi yrittäjänä NY -koulutusohjelmassa ideana on, että opiskelijat perustavat osana koulun kurssia oikealla rahalla toimivan yrityksen. Alkupääomana omaa rahaa voi olla 40–100 euroa. Vuoden kuluttua tehdään tilinpäätös ja potti jaetaan osakkaiden kesken.

– Perustamiseen ei saa ottaa lainaa. Liikkeelle lähdetään pienellä summalla. Jos yritys ei tuota, tappio on pieni. Tärkeintä on, että oma toiminta motivoi tekemään töitä yrityksen eteen. Samalla opitaan työelämän taitoja.

 

Kauppias Antti-Jussi Kivi solmi yhteistyösopimuksen ostosten pakkausavusta Otto Rantasen, Aatu Veikkolan ja Veeti Hiltusen kanssa. Kolmikko pakkaa kassoilla toukokuuhun saakka perjantaisin kello 15–19 ja lauantaisin kello 11–15.

 

Viime vuonna NY-ohjelmiin osallistui 57 000 lasta ja nuorta Hangosta Inariin. Peruskouluista ja lukioista oli mukana kolmannes sekä ammattikoulu- ja korkeakouluista 60 prosenttia.

Utriaisen mukaan suomalaisnuorten tahto perustaa oma yritys on 20-kertaistunut 10 vuoden aikana. Tieto perustuu kansainväliseen GEM (Global Education Monitoring) -raporttiin.

– Yrittäjyyskasvatus on paikallaan, sillä 2000-luvulla syntyneistä yhä harvempi tulee työskentelemään pitkäaikaisessa virassa.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan Vuosi yrittäjänä -ohjelma vahvistaa koulumotivaatiota ja ongelmanratkaisukykyä ja vuorovaikutusta sekä vähentää poissaoloja.

– Tätä kautta nuori oppii paitsi omat vahvuutensa, myös ymmärtää rahan arvon ja mitä sen eteen on tehtävä. 12 prosenttia 15–21-vuotiaista suomalaisista perustaa yrityksen itsensä työllistämiseksi. HäSa

Päivän lehti

8.8.2020