Kanta-Häme

Koululaisten kyytisotkua selvitellään Hausjärvellä

Lapset ja vanhemmat joutuvat Hausjärvellä vielä jonkin aikaa jännittämään, mahtaako koulukyyti kulkea aamulla vai pitääkö vanhempien lähteä viemään lapset koululle.

Vanhemmat päivittävät Facebookin Hausjärvi-ryhmässä tilannetta pysäkeiltä minuutin tarkkuudella. Autot joko tulevat tai eivät tule, liian aikaisin tai liian myöhään, sovittuun paikkaan tai ihan väärään pihaan.

Kaaostunnelmissa eletään myös kyydit hoitavissa yrityksissä. Valtaosan koulukuljetuksista hoitaa Hausjärven liikenne, jonka toimitusjohtaja Olli-Pekka Hynönen tekee pitkää päivää hoitaakseen kyydit kuntoon.

– Tilanne ei korjaannu ennen kuin saamme pitävät lukujärjestykset koulutoimiston kautta kouluilta. Minulla on ollut vuodesta 2000 oma yritys enkä ikinä ole nähnyt tällaista sotkua, Hynönen sanoo.

Liikennöitsijän kannalta tilannetta hankaloittaa, että koululaisajoja hoitamassa on usea eri yritys. Suurin ongelma syntyi kuitenkin, kun liikennöitsijöille toimitettiin keväällä viime vuoden lukujärjestykset, joita käytettiin reittijärjestelmää rakentaneen Procomp-konsulttiyrityksen työkaluna.

– Jopa oppilaslistat olivat vanhoja. Osa oppilaista on muuttanut pois tai siirtynyt yläasteelle, Hynönen arvostelee.

Vanhemmat ovat joutuneet ottamaan itse selvää, miten ja milloin kouluun pääsee. Tiedotetta ei kunnalta ole saatu.

– Koska viime vuonna jo alkuun kyyti ontui, veimme ekaluokkalaisemme kouluun Monniin ensimmäisenä päivänä itse. Kyselin tietoa koulukyydeistä koulutoimistosta. Jouduin soittelemaan koulutoimistoon päivittäin ja useaan kertaan sekä lisäksi myös kahdelle liikennöitsijälle, kertoo Erkylässä asuva Tiina Suontausta.

Suontaustan lapsi kulkee kahden eri liikennöitsijän taksilla. Taksi vaihtuu joka toinen päivä. Toisella yrittäjällä on ollut alusta lähtien tiedossa Suontaustan lapsi, mutta toiselta on puuttunut tieto sekä lapsesta että hakupaikasta.

Sivistystoimenjohtaja Markku Torttila pahoittelee, että syyslukukauden alkaessa liikennöitsijät eivät pystyneet hoitamaan kyydityksiä, kuten pitäisi. Kunta oli toimittanut heille tämän syksyn lukujärjestykset kesäkuussa, mutta autot ajoivat osittain kilpailutuksen pohjaksi annettujen viime vuoden lukujärjestysten perusteella.

– Olemme hartiavoimin korjanneet lukujärjestyksiä ja oppilaslistoja koko tämän viikon. Nyt liikennöitsijät tekevät korjauksia saatuaan meiltä uudet tiedot, sanoo Markku Torttila, mutta epäilee kuljetusten ontuvan vielä jonkin aikaa.

Tiina Suontausta ihmettelee äitinä, ettei koulutoimistosta ole pystytty antamaan liikennöitsijöille keväällä valmiita lukujärjestyksiä tulevaa syksyä varten.

– Vaikka lukujärjestykseen tai oppilasluetteloon tulisi pieniä muutoksia, ne on helppo syksyllä korjata. Nyt sen sijaan ongelmia ja korjattavaa riittää, Tiina Suontausta sanoo.

Ongelmat juontavat koulukyytien kilpailutuksesta, jonka kunta teki yhdessä Lopen kunnan kanssa. Samalla käytettiin oululaisen Procomp-konsulttiyritystä laatimaan kuntaan koululaiskuljetusten järjestelmä eli käytännössä reittipohjat.

Hausjärvellä koulukuljetukset hoitamaan valittiin useampi yritys. Valtaosan kuljetuksista hoitaa Hausjärven liikenne. Lisäksi reittejä ajavat Ventoniemi, Kajon-yhtiö, hausjärveläinen Taksi Suvanto ja Kaj Mäkelän taksi.

Päivän lehti

30.3.2020