Kanta-Häme

Koulumatkoilla on vaaranpaikkoja

Vaaranpaikat näyttävän navigaattorin kehittäminen alkoi jo viime vuonna. Se osoittaa koko Suomesta lähes 4 000 vaaranpaikkaa, joista 120 sijaitsee Hämeenlinnassa.

– Viime viikkoina ilmoituksia on tullut paljon lisää. Navigaattori siis kehittyy edelleen, kertoo Ifin viestintäpäällikkö Mari Huotari.

Navigaattorin miesääni vaihtuu lapsen ääneksi aina, kun autoilija lähestyy koulua, päiväkotia tai vaaralliseksi ilmoitettua paikkaa. Navigaattorissa näkyvät kaikki Suomen päiväkodit ja peruskoulut, ja se on ladattu jo noin 10 000 kertaa.

If teetti alkukesästä kyselytutkimuksen, jonka perusteella kolmasosa alakouluikäisistä lapsista, eli 7–12-vuotiaista, pelkää kovaa vauhtia ajavia autoja ja reilu viidesosa suojateiden ylittämistä.

– Erityiskohteet, kuten koulut, otetaan aina huomioon liikennesuunnittelussa. Palautetta tulee paljon ympäri vuoden, kertoo kaupungin liikennesuunnittelija Minna Aakkula.

Aakkulan mukaan varsinkin koulujen ollessa väistötiloissa on huolestuneita vanhempia ollut paljon liikkeellä.

Liikennesuunnittelijat ovat tehneet yhteistyötä koulujen kanssa. Palautteen perusteella on tehty myös toimenpide-ehdotuksia.

Suurin osa hämeenlinnalaisten ilmoittamista vaaranpaikoista sijaitsee keskustassa ja Kaurialassa lähellä kouluja.

Keskusta-alueen ulkopuolella eniten merkintöjä on Ojoisilla. Luolajassa ja Hätilässä on monia merkintöjä vaaranpaikoista.

Koulujen alkaminen tekee lasten liikenneturvallisuudesta erityisen ajankohtaista. Huotari muistuttaakin, että liikenneturvallisuus on aina aikuisten vastuulla.

– Pienet koululaiset eivät välttämättä jaksa keskittyä täysipainoisesti liikenteeseen koulumatkallaan.

Kyselytutkimuksessa selvisi, että pyöräily on juuri ja juuri suosituin kulkutapa koulumatkalla. Pyöräilyn suosio on noussut ja kävelemisen laskenut.

Vastanneista lapsista 96 prosenttia kertoi vanhempien opettaneen heille turvallisen koulureitin. Vain noin kolmasosa sanoi noudattavansa sitä aina.

Viidesosa alakouluikäisistä kulkee kouluun autolla oman vanhemman tai muun aikuisen kyydillä. Uudellamaalla ja suurissa kaupungeissa käveleminen on silti selvästi yleisempää.

Vain neljä prosenttia alakoululaisista hyväksyy puhelimen käyttämisen ratissa.

Vain 14 prosenttia vastanneista kertoi, ettei koulumatkalla pelota mikään. Vuonna 2014 määrä oli 20 prosenttia. Kyselyyn vastasi 265 lasta.

Vaaranpaikkakartta on nähtävissä navigaattorisovelluksen lisäksi netissä. HÄSA