Kanta-Häme

Koulun jälkeen höntsätään

Hämeenlinnan yläkoululaiset pääsevät liikkumaan ilmaiseksi koulupäivien jälkeen. Uudesta Liikuntalukkarista löytyy matalan kynnyksen kokeiltavaa aina kuntonyrkkeilystä crossfittiin ja tanssiin.

Liikuntalukkarin ovat rakentaneet Lasten Liikunnan Tuki ry ja Hämeenlinnan kaupunki yhteistyössä alueen seurojen ja muiden liikuntatoimijoiden kanssa. Toiminta alkoi maanantaina, ja ryhmiä on viikon jokaiselle päivälle.

Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista, vaan mukaan pääsee ilmoittautumalla paikan päällä ohjaajalle.

Matalan kynnyksen liikkumiselle on tarvetta, sanoo henkilöstökoordinaattori Esa-Pekka Viinikka Lasten Liikunnan Tuki ry:stä.

Monelle yläkoululaisen liikkumisen esteeksi voivat nousta säännöllisen liikuntaharrastuksen aikataulut tai maksut.

– Liikuntalukkarin höntsäily, eli vapaamuotoinen liikkuminen, ei vaadi sitoutumista. Nuori voi käydä eri ryhmissä vain kerran tai joka päivä, ja valita itseään kiinnostavimman lajin, Viinikka kertoo.

Hämeenlinnan kaupunki on toista vuotta mukana valtakunnallisessa Liikkuva koulu -hankkeessa, joka on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Hämeenlinnassa hanke kulkee nimellä Lapsen, nuoren ja perheen liikkuva päivä, ja Liikuntalukkari on osa tätä hanketta. Viinikan mukaan vuonna 2017 teemana on yläkoululaisten aktivointi.

– Liikuntalukkarin ideana on vahvistaa yläkoululaisten höntsäilykulttuuria ja ottaa käyttöön koulujen liikuntatiloja, jotka ovat muuten usein tyhjillään koulupäivien jälkeen.

Osa toiminnasta järjestetään koulujen liikuntasaleissa, ja osa kaupungin liikuntapaikoilla tai toimijoiden omissa tiloissa.

Monissa muissakin kaupungeissa on ilmaista liikuntatoimintaa yläkoululaisille.

– Tämä on varmasti vanhempien mielestä upea juttu, mutta haasteena on saada nuoret aktivoitua mukaan toimintaan, Viinikka sanoo.

Liikuntalukkaria testataan tänä keväänä Hämeenlinnassa toukokuun loppuun asti. Toiminnan olisi tarkoitus jatkua taas syksyllä koulujen alettua.

Viinikan mukaan Hämeenlinnan kaupunki on hakemassa Liikkuva koulu -hankkeeseen liittyvää valtionavustusta myös ensi vuodelle.

– Liikuntalukkaria voidaan laajentaa syksyllä, jos saamme mukaan lisää seuroja. Tarkoitus on myös kuunnella nuorten toiveita lajeista. Olisi kaikille hyvä, jos toiminta vakiintuisi.

Liikuntalukkarin mahdollistavat yhteistyössä Lasten Liikunnan Tuki, Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinnan liikuntahallit oy ja Zapway-perheliikunta sekä paikalliset urheiluseurat ja -toimijat Linna Rugby Club, Hämeenlinna Huskies, Luolajan Kajastus, Kalvolan Isku, Steelers ry, fitSTATION, Crossfit Ilves ja HJS. HÄSA

Päivän lehti

1.6.2020