Kanta-Häme

Koulunkäynti antaa perustan harkinnalle

Hämeenlinnan tiettävästi vanhin rintamaveteraani Yrjö Mäkinen ottaa vieraansa vastaan kotikerrostalon kerhohuoneessa.

Satavuotias liikkuu vetreästi ilman apuvälineitä. Kun Suomi täyttää sata vuotta, Mäkisellä on mittarissa jo 101.

Haastatellessa Mäkinen kertoo elämästään selvästi, vaikkakin sadan vuoden elämäntaipaleen kertaaminen rönsyilee seikkailusta ja tarinasta toiseen.

Virkeänä miehen ja mielen pitävät päivittäiset kävelyretket vaimon kanssa. Kulttuuririentoja Mäkinen ei enää juurikaan harrasta.

– Vuodet riisuvat ihmistä vähän kerrallaan. Teatterissa ei ole enää mieltä käydä, sillä vuorosanoista ei tahdo saada selvää.

Kuntoaan Mäkinen on pitänyt yllä elämällä tavallisesti.

– Elämässä pitää huolehtia itsestään. Olen syönyt kasvisvoittoisesti jo pitkään.

Mäkinen sanoo itsekin ihmettelevänsä, että on antamassa satavuotishaastattelua. Pitkän iän salaisuus on lopulta arvoitus. Elämänasenteellakin on todennäköisesti merkitystä.

– Pitää pysyä myönteisellä mielellä, ajatella toisiakin ihmisinä ja antaa jokaisen elää tavallaan. Koulunkäynti antaa hyvän perustan harkinnalle.

Työ on näytellyt merkittävää osaa Mäkisen elämässä.

Suurimmaksi saavutuksekseen hän mainitsee 20 vuotta jatkuneen työn palamistekniikan asiantuntijana.

– En voi uskoa, että olen saanut niin vastuullisia tehtäviä, mitä olen tehnyt. Kun on ollut paikkoja tarjolla ja niihin kysyntää, se vei mukanaan.

Työ on vienyt Mäkistä laivoilla ympäri maailmaa Uutta-Seelantia myöten, vaikka Suomesta lähtö Ruotsiin vuonna 1948 ei ollutkaan aivan yksinkertaista.

– Ammattitaidollani passin saaminen ei ollut aivan helppoa. Perhe ehti asua ilman minua Tukholmassa kuukausia, ennen kuin asia järjestyi.

Aikoinaan työpaikkaa tarjottiin myös Los Angelesista, mutta Mäkinen päätti jättää tarjouksen väliin ja pysyä tutuissa maisemissa silloisen, edesmenneen ensimmäisen vaimonsa ja tyttärensä kanssa.

Tarinankertojana Mäkinen on verraton, mutta ei tahdo useimpia elämänsä seikkailuja tai sota-ajan koettelemuksia julki.

– Näitä ei lehteen kirjoiteta, hän kieltää toimittajan pettymykseksi usean herkullisen tarinan jälkeen.

Suuria elämänohjeita hän ei nuoremmilleen myöskään ryhdy luennoimaan. Syntymäpäiväänsä Mäkinen viettää juhlahumua paossa.

– Lähden vaimoni ja tyttäreni kanssa piilopirtille. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic