Kanta-Häme

Kouluruokadiplomit Renkoon ja Iittalaan

Kun Rengon koulun 1.–6.-luokkalaisille kerrottiin keskiviikkona juhlasalissa koulun saamasta kouluruokadiplomista, päällimmäisenä kajahti lasten keskuudesta ilmoille kysymys:

– Mitä meillä muuten on tänään ruokana?

Kun palveluesimies ja kokki Marianne Virtanen vastaa, että perunamuusia ja uunimakkaraa, noin 170 oppilaan ryhmä taputtaa ja huutaa ”Jees!”.

Ammattikeittiöosaajat ry myönsi niin Rengon koululle kuin Iittalan yhtenäiskoulullekin kouluruokadiplomin ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä.

Monta kärpästä yhdellä diplomilla

Diplomin saaneita kouluja on Suomessa lähes 160. Diplomin ovat Kanta-Hämeessä aiemmin saaneet Riihimäellä Eteläinen koulu ja Patastenmäen Puukoulu, Lammilla Konnarin koulu, Hakkalan koulu ja Lammin lukio sekä Tuuloksessa Tuuloksen koulu.

Diplomikouluissa huolehditaan kouluruokailulle asetettujen ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteiden toteutumisesta. Kouluruokadiplomin ansaitakseen koulun on läpäistävä netissä 45-kohtainen kysymyspatteristo.

– Kysymyksissä testataan kouluruoan ravitsemuslaadun lisäksi ruokailutilanteen sujuvuutta, keittiön ja kouluyhteisön kestäviä toimintatapoja sekä ruokailun sosiaalista ja kasvatuksellista ulottuvuutta. Diplomi on erinomainen väline kouluruokailusuositusten juurruttamiseksi käytäntöön, kertoo kouluruokadiplomi-hankkeen projektipäällikkö Virpi Kulomaa tiedotteessa.

Ammattikeittiöosaajat ry on ravitsemisalan valtakunnallinen täydennyskoulutus- ja yhteistyöjärjestö, joka vastaa kouluruokadiplomin suunnittelusta, ylläpidosta ja myöntämisestä. Kouluruokadiplomi on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella.

Ruokalatoimikunnalla vaikutusvaltaa

Kouluruokien valmistuksesta Rengossa ja Iittalassa vastaa ruokapalveluyritys Fazer Food Services.

Palveluesimies Marianne Virtanen kertoo, että esimerkkinä yhteistyöstä koulun kanssa on perustettu ruokalatoimikunta, johon Rengossa kuuluu kaksi oppilasta, yksi opettaja sekä kouluterveydenhoitaja. Vanhempien edustajakin olisi tervetullut.

Viidesluokkalainen Jasmi Hjelt on yksi toimikuntaan kuuluvista.

– Olemme puhuneet siitä, mitä kouluruokailussa voisi parantaa. Esimerkiksi hälinää on nyt vähemmän, kun tullaan ruokalaan, jotta ruokarauha säilyisi. Laatikkoon on myös voinut laittaa ehdotuksia toiveruoista, ja niitä onkin tullut listalle, Hjelt kertoo. (HäSa)