Kanta-Häme

Koulusta katonrajaan

Jemina Rönkkö, 14, on juuri tullut koulusta. Englannin koe on suoritettu, ja mielessä siintää harrastus.

Rönkön vapaa-aika kuluu sirkusnäytöksissä. Nuoresta iästään huolimatta hän on jo ehtinyt toimia muun muassa Sirkus Finlandian lämmittelyesiintyjänä, kun sirkus vieraili taannoin Hämeenlinnassa.

Rönkkö aloitti sirkusharrastuksensa neljä vuotta sitten. Tällä hetkellä hän harjoittelee neljä kertaa viikossa erilaisissa sirkusryhmissä, esiintyy ja opettaa lisäksi nuorempia sirkusharrastuksesta innostuneita oppilaita Vanajaveden Opiston sirkuskoulussa Verkatehtaalla..

Hänen lempilajinsa sirkuksessa on ilma-akrobatia, jossa tehdään erilaisia notkeutta vaativia temppuja kangasliinojen varassa.

– Pidän sirkusharrastuksessa erityisesti lajin monipuolisuudesta. Akrobatiassa saa kokeilla erilaisia liikkeitä ja hyödyntää kangasta temppujen tekemiseen. Akrobatiaa ei sidota tiettyihin liikkeisiin tai suorituksiin kuten vaikkapa telinevoimistelua, Rönkkö kertoo.

Lahjakkaimmat samassa festivaalissa

Rönkkö tulee tarvitsemaan englannin kielen kiemuroita myös kesälomallaan. Hänet valittiin osallistujaksi suureen Pohjoinen valo –taidefestivaaliin. Festivaali koostuu viidestä eri taidemuodosta, jotka ovat tanssi, musiikki, kuvataiteet, sirkus ja teatteri. Festivaali kiertää Pohjoismaissa ja päättyy loppuhuipennukseen, joka järjestetään Joensuussa.

Hakijoiden piti kuvata osaamisestaan video, ja lähettää se festivaaliraadin arvioitavaksi. Osallistumishakemuksia nuorilta pohjoismaisilta taiteiden harrastajilta tuli yli 500, mutta vain 75 lahjakkainta valittiin mukaan. Festivaalin sirkusryhmään päässyt Jemina Rönkkö on yksi 7 suomalaisesta.

– Olen innoissani kun pääsen mukaan, tästä tulee mahtava kesä! Odotan erityisesti oppivani uusia temppuja ja saavani lisää luovuutta myös omiin esityksiini.

Kehitys pysähtyy pelkoon

Rönkön urakka festivaalilla alkaa 20. heinäkuuta, jolloin hän osallistuu ensimmäiseen sirkustaiteiden työpajaan Kööpenhaminassa. Sen jälkeen tie kulkee muun sirkusryhmän mukana Botkyrkaan Ruotsiin ja sieltä Helsinkiin, sekä lopulta Joensuun päätösjuhlaan.

Matkustaminen ei kuitenkaan pelota. Nuoren sirkustaitelijan päällimmäinen huolenaihe on loukkaantumisten välttäminen.

– Lämmittely on sirkusharrastuksessa tärkeää, etteivät lihakset revähdä tai kipeydy. Ilma-akrobatiassa sattuu toisinaan tippumisia ja kangas saattaa polttaa ihoon arpia. Tapaturmia ei kuitenkaan saa pelätä liikaa, koska kehittyminen vaatii uskallusta, hän kertoo.

Tulevaisuus lavalla

Rönkön suuri halu oppia lisää sirkustemppuja ei rajoitu vain festivaaliin. Hänen vapaa-aikansa täyttyy lenkeillä käymisestä, venyttelystä ja lihaskunnon kasvattamisesta. Toisinaan on puhti poissa, eikä harjoituksiin meno houkuttele. Silloin tarpeellista tukea ja kannustusta antavat perhe ja ystävät.

– Kun treeneihin meno väsyttää, ajattelen, että haluan mieluummin mennä katsomaan, mitä uutta tänään opimme, kuin jäädä kaikesta paitsi.

Lukion jälkeen Rönkkö aikoo pyrkiä sirkusammattikorkeakouluun. Yksi haave on kuitenkin ylitse muiden.

– Haluan esiintyä isoilla lavoilla ja areenoilla. Esiintymisen taika piilee yleisössä. Rakastan sitä, että saan näyttää taitojani yleisön edessä ja saan heidät innostumaan esityksestä. (HäSa)

Korjattu Jemina Rönkön harjoittelu- ja opetuspaikka 20.5.2014.