fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kouluterveyskysely: Yläkoululaisten nuuskaaminen vähentynyt Hämeenlinnassa

Nuuskapurkki pullottaa yhä harvemman yläkoululaisen taskussa. Kuva: Pekka Rautiainen

Valtakunnallisesti yläkouluikäisten nuuskaaminen jatkaa lisääntymistään, mutta Kouluterveyskyselyn mukaan Hämeenlinnassa se vähenee.

Syksyllä valmistuneen kyselyn mukaan päivittäin nuuskaa käyttää 8.–9. -luokkalaisista hämeenlinnalaispojista noin kuusi prosenttia. Vielä vuonna 2017 nuuskaa kertoi käyttävänsä päivittäin joka kymmenes. Tytöistä nuuskaa käyttää päivittäin vain 0,8 prosenttia ikäluokasta (1,3 prosenttia vuonna 2017).

Suurin osa kyselyyn vastanneista nuorista ei ollut koskaan kokeillut nuuskaa. Näin vastasi pojista 70 ja tytöistä 85,4 prosenttia.

Valtakunnallisten tulosten mukaan yläkoululaisten poikien nuuskaaminen on säilynyt ennallaan. Nuuskaa kertoi käyttävänsä päivittäin 7,6 prosenttia pojista.

Tyttöjen nuuskaaminen on valtakunnallisten lukujen mukaan lisääntynyt, ja päivittäin nuuskaa 2,3 prosenttia.

Lisää Kouluterveyskyselyn tuloksista: Koulussa viihdytään hyvin, mutta pientä osaa oppilaista kiusataan silti viikoittain

 

Hämeenlinnan kouluissa on järjestetty tänä syksynä laaja Ei nuuskalle -kampanja, jolla on pyritty välittämään terveystietoa ja vaikuttamaan asenteisiin.

Terveydenhoitaja Pinja Rulja kertoi syyskuussa, että kampanja on herättänyt kiinnostusta myös muilla paikkakunnilla.

– Kampanja on onnistunut ainakin herättämään huomiota, Rulja kertoo.

Onnistumisen mittarina voi käyttää kampanjan sosiaalisen median tilien seuraaja- ja tykkäysmäärien kasvua. Osa sisällöistä on nuorten itse tuottamaa.

Vaikka nuuskan käyttö on siis Kouluterveyskyselyn vastausten perusteella vähentynyt, Hämeen Sanomien syyskuussa julkaisemassa jutussa useat nuoret kertoivat, että nuuskaa on halutessaan helppoa hankkia.

Lisää aiheesta: Oppilaat käyvät nuuskakauppaa välitunneilla Hämeenlinnassa: “Aina jollain on serkku tai isoveli, joka on käynyt Haaparannassa”

Menot