Kanta-Häme

Koulutukseen miljoonien lisärahoitus - Nuorten aikuisten osaamisohjelma jatkuu

Nuorten aikuisten osaamisohjelma sai 10 miljoonaa euroa lisärahoitusta vuodelle 2017. Kiipulasäätiö saa tuosta potista lisärahoitusta 977 500 euroa, Koulutuskuntayhtymä Tavastia  298 000 euroa  ja Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä 88 500 euroa.

Samalla vuosina 2013–2016 toimineelle ohjelmalle myönnettiin jatkoaikaa uusien opiskelijoiden ottamiseksi vuoden 2017 loppuun. Nuorten aikuisten osaamisohjelmassa 20–29-vuotiaiden, pelkän peruskoulun varassa olevien nuorten on mahdollisuus suorittaa ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai ammatillinen perustutkinto.

Lisärahan jälkeen ohjelmaan on käytettävissä 26,6 miljoonaa euroa vuonna 2017. Rahoitusta riittää kaikille jatkaville opiskelijoille, jonka lisäksi koulutusta voidaan tarjota noin 1 200 uudelle opiskelijalle. Kohderyhmään kuuluu noin 86 000 henkilöä. Tutkinnon voi suorittaa joko oppilaitosmuotoisena tai oppisopimuskoulutuksena.

– Koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrä on Suomessa huolestuttavan korkea. Uudet koulutuspaikat suunnataan nuorille aikuisille, ja tavoitteena on tutkinnon suorittaminen ja työllistyminen. Koulutus on myös parasta syrjäytymisen vastaista työtä, toteaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Lisärahoitus jaetaan valtionavustuksina koulutuksen järjestäjille. Avustusta sai yhteensä 42 koulutuksen järjestäjää, jotka ovat järjestäneet osaamisohjelmaan kuuluvaa koulutusta jo aiemmin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi lisäksi 20 miljoonaa euroa avustuksia maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen. 

Koulutuskuntayhtymä Tavastia saa 400 000 euroa. Sekä Kiipulasäätiö että Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä saavat 50 000 euroa.

Myönnetyillä avustuksilla on tarkoitus edistää maahanmuuttajataustaisten sekä maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden nopeaa työmarkkinoille siirtymistä ja koulutuksen vahvistamista. Tavoitteena on yhdistää kielten opiskelua ammatillisen osaamisen kehittämiseen. 

Avustukset ovat osa maahanmuuttajien ammatillinen koulutus -ohjelmaa. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic