Kanta-Häme

"Koulutuksen karsimista ei valvo kukaan"

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen aloituspaikkojen karsinta saattaa johtaa siihen, että kokonaisia koulutusaloja katoaa.

Tältä mieltä on joukko tekstiilialan kouluttajia, jotka ovat huolissaan oman alansa jatko-opiskelumahdollisuuksista.

– Nyt oppilaitokset päättävät kukin itsenäisesti siitä, minkä alan koulutusta karsitaan. Kukaan ei valvo kokonaisuutta eli sitä, mitä koko maassa tapahtuu, sanoo Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun lehtori Juha Laurikainen.

Hän on yksi viidestä kirjoittajasta, joiden mielipidekirjoitus julkaistiin Hämeen Sanomien yleisönosastossa keskiviikkona.

Jatkokoulutusta vähemmän

Esimerkiksi Hamkissa on päätetty, ettei tekstiilialaa opeteta ensi syksystä alkaen enää pääaineena. Sivuaineopinnot ovat mahdollisia, mutta opintokokonaisuus on tällöin huomattavasti suppeampi.

– Ilmeisesti ainoastaan Metropolia tarjoaa vastaisuudessa tekstiilialan ammattikorkeakoulutasoista pääaineopetusta. Se vähentää huomattavasti toisen asteen opiskelijoiden jatkokoulutusmahdollisuuksia, Laurikainen sanoo.

Aloituspaikkojen karsinta liittyy ammattikorkeakoulujen rahoituksen vähenemiseen. Valtakunnan tasolla on linjattu, että varsinkin kulttuurialan aloituspaikkoja pitää vähentää, koska koulutuksesta on ylitarjontaa.

Karsinta ollut vaikeaa

Hämeen ammattikorkeakoulun johtaja Pertti Puusaari sanoo, että karsinta on ollut vaikeaa.

– Kukaan ei olisi halunnut tehdä tällaisia valintoja, koska olisimme halunneet säilyttää kaikki suuntautumisvaihtoehdot. Se ei kuitenkaan ole ollut mahdollista.

Hamkin yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutus- ja tutkimuskeskuksen johtaja Ulla Bard huomauttaa, että muotoilun säilyminen Hamkin koulutustarjonnassa on jo sinänsä torjuntavoitto.

– Kun opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti karsintasuunnitelmansa reilu vuosi sitten, koko muotoiluala piti keskittää Lahteen. Siihen verrattuna tämä on kuitenkin meidän kannaltamme parempi ratkaisu.

Muotoilun koulutusohjelman aloituspaikkamäärä putoaa kuitenkin ensi syksynä kymmenellä paikalla eli 40:een, ja siksi pääaineita on pitänyt vähentää.

Bard perustelee juuri tekstiilialan pääaineopetuksen lakkauttamista sillä, että vaatetusala on Hamkissa selvästi vetovoimaisempi. Muotoilun kaksi muuta pääainetta eli jalkinesuunnittelu sekä lasi ja keramiikka ovat ainutlaatuisia.

– Koulutuskeskus Tavastian kanssa yhteinen jalkineosaaminen on ainutlaatuista koko Pohjoismaissa ja lasi- ja keramiikkaopetuksessa Hamk on ainoa Suomessa.

Bard myös vetoaa viime vuoden lopulla julkistettuun opetushallituksen raporttiin, jossa arvioitiin tekstiili- ja vaatetusalan koulutuksen tilannetta ja tarvetta tulevaisuudessa.

– Sen mukaan perinteinen kankaanvalmistus vähenee Suomessa ja tilalle tulevat erikoistekstiilit eli esimerkiksi lääketieteessä käytettävät materiaalit ja vaikkapa meijerien maidonsuodattimet, hän sanoo.

Bardin mukaan opiskelijat voivat jatkossa suorittaa lisäopintoja tekstiilipuolella esimerkiksi yhteistyöoppilaitoksissa ulkomailla. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020