Kanta-Häme

Koulutus on paras keino auttaa Nepalia

Hämeen ammattikorkeakoulun Visamäen kampuksella Nepalin valtavat maanjäristystuhot ovat tulleet lähelle. Huoli rakennus- ja ympäristötekniikkaa opiskelevien 12 nepalilaisen nuoren perheiden ja läheisten kohtalosta on ollut oppilaitoksen yhteinen.

– Haluamme lämpimästi kiittää kaikkia opiskelutovereita, hämeenlinnalaisia, Punaista ristiä ja Suomea saamastamme tuesta. Myös ammattimaista kriisiapua on tarjottu, kiteyttää Kalyan Gautam opiskelijaryhmän puolesta.

Gautam, Rabin Dahal, Jagat Verma ja Manish Yakami ovat kaikki saaneet jo yhteyden läheisiinsä. Kuolonuhreilta opiskelijoiden lähipiirissä on onneksi vältytty, mutta muutamien perheiden talot ovat tuhoutuneet.

– Eräs toverimme on lähdössä ensi viikolla takaisin Nepaliin. Hän myy autonsa ja lähtee auttamaan perhettään, miehet kertovat.

Muutkin lähettävät läheisilleen kaiken liikenevän avun.

– Vaikka olemme surullisia ja tapahtumat masentavat, meidän pitää olla vahvoja. Meidän vastuullamme on nyt myös keskittyä opiskeluun, sillä tavoin pystymme parhaiten jatkossa auttamaan kotimaamme jälleenrakennuksessa, insinööriopintojensa loppuvaiheessa olevat Gautam ja Dahal pohtivat.

Nepalilaisyhteisön päivät järistyksen jälkeen ovat kuluneet pääasiassa Facebookin, Twitterin ja CNN:n uutisvirran parissa, keräten tietoa tapahtumista. Pelko jälkijäristyksistä on koko ajan läsnä.

– Jokaisen jälkijäristyksen jälkeen ryntäämme soittamaan perheillemme, Gautam kuvailee.

Rabin Dahalin ystävä Tuulia Lautamaja järjesti pojille Punaisen ristin keräyslippaat ja kampanjaliivit, jotta nämä pystyisivät tekemään jotain konkreettista kotimaansa hyväksi.

– On ollut tärkeää päästä neljän seinän sisältä murehtimasta ja katselemasta kuvia tuhosta, jonka kuvaamiseen ei löydä sanoja, Gautam toteaa.

Gautam haluaa oikoa väärinkäsityksiä, joita on syntynyt mediassa siitä, ettei suomalaista pelastusryhmää ole päästetty Nepaliin.

– Kaikki tuki on tervetullutta, mutta myös Kathmandun lentokenttä on tuhoutunut ja ruuhkautunut. Sinne ei pääse laskeutumaan kunnolla, joten logistisesti on järkevämpää lentää sinne läheltä ja esimerkiksi tankata muilla kentillä.

Pelastusryhmien sijasta tärkeää olisi auttaa toimittamalla maahan telttoja, huopia, lääkintää, ruokaa ja esimerkiksi puhdasvesijärjestelmiä.

– Kaikkien näiden kanssa Suomi voi auttaa. Maillamme on pitkä yhteistyösuhde ja apu saadaan aidosti perille Punaisen ristin, Kirkon ulkomaanavun ja Pelastakaa lapset ry:n kautta Tuulia Lautamaja ja nepalilaiset vakuuttavat.

Maa tulee tarvitsemaan järistyksen vuoksi taloudellista apua todennäköisesti vuosikymmenien ajan. Viimeksi saman mittakaavan järistys on kohdannut maata yli 80 vuotta sitten.

– Nepal on hyvin altis luonnonkatastrofeille. Ihmiset ovat olleet henkisesti varautuneita siihen, että joskus jotakin kauheaa tapahtuu, mutta mikään hallituksen kampanja ei tällaiseen voi täysin valmistaa, Gautam huomauttaa. Häsa

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic