Kanta-Häme

Koulutuskeskus Tavastia etsii säästöjä

Koulutuskeskus Tavastia aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Ammatillista opetusta Hämeenlinnan seudulla antava koulutuskuntayhtymä etsii neuvotteluilla noin puolen miljoonan euron säästöjä.

Kuntayhtymän johtajan Jouni Haajasen mukaan tiistaina alkavissa neuvotteluissa etsitään lomautuksia tai irtisanomisia pehmeämpiä säästökeinoja.

– Opetushenkilöstölle esitetään yhden viikko-opetustunnin vähennystä lähiopetuksesta. Muulle henkilöstölle esitetään puolestaan kannustevapaajärjestelmän käyttö, Haajanen sanoo.

Alkavat yt-neuvottelut koskevat vain KK Tavastian nykyistä henkilökuntaa. Ensi vuoden alusta mukaan kuntayhtymään liitettävän lukioliikelaitoksen henkilöstö on neuvottelujen ulkopuolella.

Tuloksellisuusraha romahti

Valtion säästöt ja Tavastian alentunut tuloksellisuusraha ovat ajaneet kuntayhtymän etsimään säästöjä henkilöstökuluista.

Pitkään valtakunnallisissa tuloksellisuustilastoissa aivan kärkisijoilla ollut Tavastia on pudonnut suurten monialaisten koulutuksenjärjestäjien listalla sijalle 20. Tämä tietää noin 200000 euron menetystä ensi vuodelle.

Myös aikuiskoulutuksen tulot ovat laskeneet lähes neljänneksellä, kun ministeriöt ovat leikanneet oppisopimuskoulutukseen, ammatilliseen lisäkoulutukseen ja työvoimakoulutukseen tarkoitettuja määrärahoja. Tavastialle nämä menetykset ovat lähes miljoona euroa vuodessa.

– Tapasin tänään (maanantaina) muiden koulujen edustajia ja meillä kaikilla on sama tilanne ja huoli. Tämä on valtakunnallinen ilmiö, johtaja Jouni Haajanen sanoo.

Tavastialla on käynnissä myös isoja rakennushankkeita, jotka vaativat lainanottoa.

Koulutuskeskus Tavastia työllistää kaikkiaan noin 370 henkilöä. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020