Kanta-Häme

Koulutuslautakunta aloitti kautensa kovilla päätöksillä

Janakkalan kasvatus- ja koulutuslautakunta on joutunut heti kautensa aluksi tekemään vaikeita päätöksiä. Sillä ei todellakaan ollut mitään pehmeää laskua uuteen vuoteen ja valtuustokauteen.

– Ensimmäisessä kokouksessa oli esillä Löyttymäen koulun lakkauttaminen ja toisessa kokouksessa tuntikehys, puheenjohtaja Heikki Salmi (sd.) kertoo.

Tuntimääriä vähennetään

Löyttymäen koulusta on puhuttu julkisuudessa paljon, tuntikehyksestä ei juuri ollenkaan. Kumpikin on asioita, joista päätti jo edellinen valtuusto, kun se etsi säästöjä koulupuolelta

Tuntikehyksen vähennykset eivät ainakaan tässä vaiheessa ole niin pahoja, kuin Salmi etukäteen pelkäsi. Niistä lautakunta päätti reilu viikko sitten.

– Suurin osa koululaisista ei huomaa näitä supistuksia ollenkaan, Salmi sanoo.

Ainoat, jotka huomaavat, ovat ensi lukuvuoden viides- ja kuudesluokkalaiset, joilta napsaistaan yksi taitoaineen tunti pois. Tämä tietää yhtä viikkotuntia vähemmän musiikkia, kuvaamataitoa tai liikuntaa. Koulut saavat itse päättää, mistä kolmesta vaihtoehdosta supistus tehdään.

Lisää supistamista odotettavissa

Löyttymäen koulun lopettaminen tuo runsaan 50 tunnin vähennyksen tuntikehykseen. Lisäksi pelivaraa saadaan siitä, että uusilla Turengin ja Tervakosken yhteiskoulujen rehtoreilla on melko reilusti opetusvelvollisuutta, joka ei sisälly tuntikehykseen. Näin rehtorien opetus antaa väljyyttä tuntikehykseen muualla.

Kaiken kaikkiaan tuntikehyksen vähennys on 120 tuntia.

Heikki Salmi ei kuitenkaan usko, että leikkausvaatimukset loppuvat tähän.

– Talouden tasapainottamisen ohjausryhmällä on todennäköisesti uusia supistamisvaatimuksia. Onhan sen työstä sanottu, ettei yhtään kiveä jätetä kääntämättä, kun säästömahdollisuuksia etsitään.

Ohjausryhmä nimettiin tammikuussa. Salmi ei ole saanut sen työstä mitään tietoja koko kevätkauden aikana. Tietoja on luvassa vasta toukokuussa, kun ryhmä saa sopeuttamisohjelman valmiiksi.

Koulu on myös kylä- ja tunneasia

Salmi toivoo, ettei opetuksen määrään tarvitse kajota. Se olisi hänen mielestään aivan hyvin mahdollistakin, mutta se edellyttäisi kaksiopettajaisten koulujen lakkauttamista. Tästä hän toivoo keskustelua.

Kun lakkautettavien kyläkoulujen tuntimäärät saadaan koko kunnan oppilaiden hyväksi, opetusta ei tarvitse vähentää keltään.

Mutta tämä asia ei ole niin yksinkertainen, miltä se kuulostaa. Siitä on Löyttymäen koulun lakkauttamisesta käyty keskustelu hyvä esimerkki.

Asiat olisivat Salmen mielestä paljon yksinkertaisempia, jos koulujen lakkauttamisessa ei olisi kyse myös kylä- ja tunneasioista.

– Näissähän ei ajatella pelkkää opetuksellista puolta, vaan se kylä ja yhteisö tulevat aina mukaan.

Ongelma on siinä, että kyläkoulu on yleensä kylän ainoa kunnallinen rakennus ja ainoa kokoontumispaikka. Koulun menettäminen merkitsee kylälle siis muutakin kuin sitä, että oppilaita joudutaan kuljettamaan muualle kouluun.

Kiihkeää keskustelua Löyttymäestä

Salmi korostaa kuitenkin, että Janakkalalle jäisi pikkukouluja, vaikka ”pikkukakkoset” eli kaksiopettajaiset koulut lopetettaisiin.

– Harviala, Tarinmaa ja Leppäkoski ovat hyviä pikkukouluja, hän sanoo.

Toistaiseksi on ollut virallisesti esillä vain Löyttymäen koulun lakkauttaminen, jonka on määrä toteutua jo kuluvan kevätlukukauden jälkeen. Koulussa on kaksi opettajaa ja 15 oppilasta.

Lakkautuksesta äskettäin järjestetty kuulemistilaisuus yllätti Salmen. Keskustelu oli kiihkeämpää, mihin Janakkalassa on totuttu.

Myös Löyttymäessä koulutalo on ainoa kunnallinen rakennus. Kaiken lisäksi rakennus on melko iso ja hyväkuntoinen. Silti Löyttymäen ja Jokimaan kyläseurojen esitys Itä-Janakkalan koulun perustamisesta ja sijoittamisesta Löyttymäkeen ei ole saanut kannatusta.

– Löyttymäen koulu on hyvä koulu ja hyvä rakennus – ainoa vika on, että koulu on väärässä paikassa. Ei voi mitään.

Turengin koulu ei ole täynnä

Salmi työskenteli pitkään Turengin koulun rehtorina – hän jäi virasta eläkkeelle kolme vuotta sitten. Häntä kiusaa se, että usein puhutaan, että Turengin koulu on täynnä.

– Se on totta, että sinne on vaikea mahduttaa kokonaan uutta luokkaa. Mutta siellä on jokaista luokka-astetta neljä, ja jokaisessa luokassa on tilaa muutamalle uudelle oppilaalle. Näin kouluun mahtuu tarvittaessa noin 50 uutta oppilasta ilman mitään ongelmaa. (HäSa)