Kanta-Häme

Kouluun valmistautuminen on käynnissä

Perjantai-iltapäivänä koulutarvikekaupoilla oli suhteellisen hiljaista. Alkava syyslukukausi on kuitenkin näkynyt kauppojen myynnissä jo muutaman viikon ajan.

Tälle viikolle ennustetaan vielä kiireisiä päiviä. Kirja- ja koulutarvikekaupoilla käyvät kaikenikäiset oppilaat alakoulusta lukioihin.

Usein mukana ovat vanhemmat.

Ensimmäiselle luokalle Harvialan kouluun menevä Milka Kovalainen oli perjantaina ostoksilla äitinsä Krista Taipale-Kovalaisen kanssa. Taipale-Kovalaisen mukaan tarkkoja ohjeita ekaluokkalaisen koulutarvikehankintoihin ei ole kerrottu.

– Ainoa saamamme ohjeistus oli, että lapsella on oltava reppu, juomapullo ja sisätossut.

Pinkkiin penaaliin päätyi ainakin sävyyn sopivia kyniä, kumi ja viivoitin.

Toiveita repun ulkonäöstä ei tulevalla ekaluokkalaisella vielä ollut. Äiti arveli selkään päätyvän reppu, jossa on eläimen kuva.

Taipale-Kovalainen ennakoi alkuviikon ruuhkia hoitamalla koulutarvikeshoppailun ajoissa.

– Ajattelin, että viimeisinä päivinä ennen koulujen alkua voi olla ruuhkaa. Myös käynnissä olevat Hippalot voivat hillitä kauppojen ruuhkia.

Kirja ja Idea -kirjakaupan myyjän Marita Teilerin mukaan koulujen alkuun on varustauduttu hyvissä ajoin.

– Tuntuu, että tällä viikolla on myyty pelkkiä kyniä ja penaaleja. Myös lukuvuosikalentereita menee hyvällä vauhdilla.

Lukiokurssien kirjoja myydään tähän aikaan vuodesta paljon. Uuden opetussuunnitelman myötä monien kurssien kirjat ovat vaihtuneet. Teilerin mukaan sähköisiä oppimateriaaleja ostetaan koko ajan enemmän.

Lukiolaiset saapuvat kaupoille perinteisesti pitkän kirjalistan kanssa.

Urheilukaupoista kouluun menijöille ostetaan perinteisesti reppuja, kenkiä ja varusteita liikuntatunneille. Reppu on yksi tärkeimmistä koululaisen välineistä. Yleensä sopivan repun valitsee lapsi itse.

– Junnut kyllä tietävät, mitä haluavat. Useimmiten he myös saavat valita sen itse, kertoo Top Sportin myyjä Tomi Levomäki.

Levomäen mukaan vuodesta toiseen suosionsa säilyttävät Dakinen ja Burtonin reput.

Kouluun menijöiden ostoslistalla suosittuja ovat myös lippikset, college-housut, hupparit ja vapaa-ajanjalkineet.

Tennareiden lisäksi tarvetta on liikuntatunneilla käytettäville lenkkareille.

Alennusmyyntien jälkeinen hiljaisuus kesti vain hetken. Myös Name It -lastenvaateliikkeessä hulina alkoi jo pari viikkoa sitten.

Arkeen paluu on kovaa vauhtia käynnissä.

– Varsinkin ulkovaatteita ja perinteisiä farkkuja menee paljon. Ero parin viikon takaiseen tilanteeseen on merkittävä, kertoo myyjä Ida Paloheimo.

Toisin kuin reppujen kohdalla, Paloheimon mukaan vaatekaupoilla vanhemmat valitsevat kasan vaatteita, joista lapsi saa sanoa, mikä on hyvä ja mikä ei.

Taipale-Kovalaisen mukaan ekaluokkalaista jännittää, mutta koulutarvikkeiden valitseminen valmiiksi helpottaa. HÄSA