Kanta-Häme Janakkala

Kouluverkko-esitys meni uusiksi Janakkalassa – Kunnanhallitus ei lakkauttaisikaan neljää kyläkoulua koulukeskusten valmistuttua

Janakkalan kirkonkylässä sijaitsevaa Tarinmaan koulua ei näillä näkymin lakkauteta, mikäli valtuusto päättää samoin kuin kunnanhallitus. Arkistokuva: Markku Tanni

Kunnanhallitus yllätti keskiviikon kokouksessaan laittamalla kouluverkkoesityksen osittain uuteen uskoon.

Kunnanhallitus ei lakkauttaisikaan neljää kyläkoulua uusien koulukeskusten valmistuttua, vaan kunta pitäisi edelleen kiinni 28 oppilaan minimirajasta.

Tätä esitti kunnanhallituksen jäsen Reijo Löytynoja (sd.), ja esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Jos valtuusto on marraskuun kokouksessaan samaa mieltä, Tanttalan, Tarinmaan, Heinäjoen ja Vähikkälän koulut saisivat siis jatkaa toimintaansa, jos vain oppilaita riittää tarpeeksi.

 

Haukankallion erityiskoulusta päätettiin tässä vaiheessa vain se, että selvitetään luokkamuotoisen erityisopetuksen mahdollisuutta sekä Turengissa että Tervakoskella.

Tätä esitti kunnanhallituksessa Osmo Tokeensuu (kesk.), ja päätös asian palauttamisesta valmisteluun oli yksimielinen.

Kunnanjohtajan esitys oli, että luokkamuotoinen erityisopetus siirrettäisiin kokonaan Turengin uuteen koulukeskukseen sen valmistuttua.

Nykyinen Haukankallion koulu käsittää sekä ala- että yläasteen, ja se toimii samassa rakennuksessa Leppäkosken koulun kanssa.

 

Uusista isoista koulukeskuksista kunnanhallitus esittää suurin piirtein samaa kuin mitä aiemmat suunnitelmat ovat olleet. Erona on vain se, että Turengin koulu- ja monitoimikeskus rakennettaisiinkin kerralla valmiiksi eikä kahdessa vaiheessa, kuten kunnanjohtaja Tanja Matikainen oli esittänyt.

Matikaisen esitys pohjautui konsulttiyhtiö Inspiran suositukseen. Inspira on selvittänyt isojen kouluhankkeiden vaikutusta kunnan talouteen. Inspiran mukaan kunta selviäisi ilman veroprosentin nostoa siinä tapauksessa, että Turengin koulukeskuksen yläasteen ja liikuntatilojen osuus rakennettaisiin vasta vuosina 2024–2026.

Yhdessä köntässä rakentamista esitti kokouksessa Tomi Lindstén (sd.), ja häntä kannatti Reijo Löytynoja.

Tämä oli ainoa asia, josta kunnanhallitus äänesti. Yhdessä vaiheessa rakentamisen puolesta äänestivät Lindsténin lisäksi Reijo Löytynoja, kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) ja Rita Kannisto (kok.).

Kaksivaiheista rakentamista kannattivat Osmo Tokeensuu, Sirpa Autio (kesk.) ja Anita Ventola (ps.).

Osmo Tokeensuu jätti tähän päätökseen eriävän mielipiteen.

 

Tokeensuun esityksestä kunnanhallitus päätti myös, että koulukeskusten toteutussuunnitelma tuodaan vielä kunnanhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi ja että hankkeiden toteutuksessa selvitetään elinkaarimallin mahdollisuus.

Sirpa Autio (kesk.) esitti selvitystä siitä, voitaisiinko koulukeskuksiin sisällyttää valmistuskeittiöt. Tämäkin ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisäksi oppilaaksiottoalueet menevät uuteen valmisteluun Reijo Löytynojan esityksestä. Päätös oli yksimielinen. HÄSA