fbpx
Kanta-Häme

Kouluverkkoselvitys ei mennyt läpi kunnanhallituksessakaan

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan maanantaina hylkäämä kouluverkkoselvitys ei mennyt läpi kunnanhallituksessakaan. Se käytti perjantaina otto-oikeuttaan ja otti asian käsiteltäväkseen.

Loppujen lopuksi päätökseksi tuli kannanotto, että kouluverkkoselvitys on puutteellinen ja perusteluiltaan ristiriitainen ja ettei sitä voida käyttää päätöksenteon pohjana. Tällaista päätöstä esitti Jaana Kivistö (vas.), ja hänen kannallaan olivat äänestyksessä Seppo Hauta-aho (ps.), Jussi Mattila (kok.), Merja Taponen (kesk.) ja Osmo Tokeensuu (kesk.).

Demarit ja kd selvityksen kannalla

Vastaehdotuksena oli Reijo Löytynojan (sd.) esitys, että kunnanhallitus hyväksyisi kouluverkkoselvityksen ja ottaisi sen talousarvion käsittelyn pohjaksi. Löytynojan kannalla olivat Mirja Pöhö (kd.), Titta Rissanen (sd.) ja Kalevi Ilmarinen (sd.)

Kivistön esitys voitti äänestyksessä Löytynojan ehdotuksen siis numeroin 5-4.

Kokouksessa oli esillä kolmaskin ehdotus, sillä Merja Taponen (kesk.) esitti, että kunnanhallitus olisi hyväksynyt asian samalla tavoin kuin kasvatus- ja koulutuslautakunta aiemmin tällä viikolla.

Lautakunnan päätökseen kuului kannanotto kouluverkkoselvityksen puutteellisuudesta ja ristiriitaisuudesta, mutta sen lisäksi lautakunta päätti, että koulujen ylläpitämisen kriteerinä pidettäisiin edelleen vähintään 20:tä oppilasta.

20 oppilaan rajasta ei mainintaa

Lautakunta äänesti Taposen ja Kivistön esitysten välillä, ja Kivistön esitys voitti äänin 6-3. Kahdenkymmenen oppilaan alarajasta ei siis tullut mainintaa päätökseen. Tämä oppilasmäärä mainitaan kuitenkin kunnan palvelustrategiassa, joka koskee vuosia 2007–2016.

Uuden, nyt jo kahdesti hylätyn kouluverkkoselvityksen on laatinut kasvatustieteiden tohtori Yrjö Kotola. Selvitys katsoo, ettei kunta voi enää ylläpitää kaksiopettajaisia kouluja.

Janakkalan kaksiopettajaiset koulut ovat Heinäjoella, Vähikkälässä, Tanttalassa ja Viralassa. Näiden koulujen lakkauttamista esitettiin jo kesäkuussa hyväksytyssä kunnan talouden tasapainottamisohjelmassa – kuitenkin niin, että lakkautusasia oli mukana vain ohjelman tekstiosassa. Lakkauttamisen aiheuttamia säästöjä ei kuitenkaan ollut mukana ohjelman euromäärissä.

Kiistelyä pitkin syksyä

Koulujen lakkauttamisesta on kiistelty Janakkalassa pitkin syksyä. Aiemmin kasvatus- ja koulutuslautakunta pudotti lakkautettavien koulujen luettelon talousarvioesityksestään, mutta vähän myöhemmin kunnanhallitus palautti sen sinne. Tuolloin kouluverkkoselvitys ei ollut vielä valmis. (HäSa)

Menot