Kanta-Häme

Kouluverkkoselvitys tutkii myös pikkukoulujen vahventamista

Janakkalan opetustoimen ensi vuoden budjettia on valmisteltu sen mukaan, että kaikki nykyiset koulut jatkavat toimintaansa koko ensi vuoden.

Heinäjoen koulun lopettamisesta on määrä saada 75 000 euron säästö ensi vuonna, mutta tätä summaa ei siis olla ainakaan tässä vaiheessa vähentämässä lautakunnan budjetista.

Selvityksellä kaksi lähtökohtaa

Janakkalan sivistystoimenjohtaja Jouni Wilpola sanoo, että koulutoimessa valmistellaan nyt asioita kahdesta eri lähtökohdasta.

Taustalla on ensinnäkin valtuuston hyväksymä kunnan talouden tasapainottamisohjelma, jossa mainitaan kaksiopettajaisten koulujen lakkauttaminen yksi kerrallaan vuosina 2014–2017. Heinäjoen koulun lakkauttaminen on siinäkin mainittu ensimmäisenä.

Koulujen lakkauttaminen ei kuitenkaan ole mukana tasapainottamisohjelman säästöluvuissa. Ohjelmassa sanotaan myös, että jokaisen koulun lakkauttamisesta päätetään erikseen.

Toisaalta valtuusto päätti kesäkuussa myös ponnesta, jonka mukaan kunnassa pitää tehdä kouluverkkoselvitys, jossa käsitellään sekin mahdollisuus, voisiko kaksiopettajaisia kouluja laajentaa 3–4-opettajaisiksi.

Heinäjoen koulun tapauksessa tutkitaan, voisiko koulu palautua kolmiopettajaiseksi. Kaksiopettajaisena se toimii nyt vasta toista vuotta.

Selvitystä tehdään jo

Valtuustoponsi vaatii selvittämään myös oppilaaksiottoalueita, koulukuljetusten kustannuksia sekä muuttoliikettä.

Jouni Wilpola kertoo, että kouluverkkoselvityksen teko on aloitettu, ja ensimmäinen versio tuodaan kasvatus- ja koulutuslautakuntaan lokakuussa.

Kouluverkkoselvitystä tekee koulutoimiston oma väki selvitysmiehellä vahvistettuna. Kyseessä on kuntaan määräajaksi palkattu henkilö, joka tekee muitakin selvityksiä.

Wilpola sanoo, että Heinäjoen koulun mahdollinen lakkauttaminen tuodaan valtuustoon vasta, kun kouluverkkoselvitys on valmis.

Päätökset nyt eri järjestyksessä

Nyt ei siis menetellä siten kuin Löyttymäen koulun tapauksessa. Valtuustohan päätti viime joulukuun budjettikokouksessa antaa Löyttymäen koululle rahoituksen vain kevätlukukautta varten. Varsinaisen lakkautuspäätöksen teki uusi valtuusto viime keväänä. Koulunkäyntiä ei siten aloitettu Löyttymäessä enää tänä syksynä.

Löyttymäen kyläläiset ja osa valtuutetuistakin arvosteli sitä, että Löyttymäki-päätös tehtiin ilman kouluverkkoselvitystä ja että rahoituksen lopettamispäätös tehtiin ennen koulun lakkautuspäätöstä.

Virala listalla viimeisenä

Tasapainottamisohjelmassa ja lautakunnan alustavissa suunnitelmissa koulujen lakkautusjärjestys on Heinäjoki (2014), Vähikkälä (2015), Tanttala (2016) ja Virala (2017).

Listalla herättää huomiota ennen kaikkea Virala, sillä kylän koulutaloa laajennettiin vajaat kymmenen vuotta sitten. Laajennus valmistui vuonna 2005.

Wilpola sanoo, että Virala on muutenkin hieman oma tapauksensa. Sen lopettamisesta ei saada samanlaisia henkilöstösäästöjä kuin muiden koulujen lopettamisesta. Jos Viralan oppilaat siirretään Tarinmaan kouluun, Tarinmaa tarvitsee vastaavasti lisää opettajia.

Sen sijaan Heinäjoen, Vähikkälän ja Tanttalan lakkautusten myötä opettajien määrää voidaan vähentää.

Irtisanomisia ei luvassa

Irtisanomiset eivät kuitenkaan tule Wilpolan mukaan kyseeseen, vaan säästöt saadaan aikaan määräaikaisia opettajia vähentämällä. Näin tehtiin myös Löyttymäen koulua lakkautettaessa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsitteli lautakunnan ensi vuoden budjettia ja tulevien vuosien taloussuunnitelmaa kokouksessaan tiistaina. Valtuusto päättää ensi vuoden talousarviosta joulukuussa.

Lautakunta teki tiistai-iltana yhden muutoksen päätösesitykseen. Esityksessä oli mainittu koulujen lakkauttaminen samaan tapaan kuin kunnan talouden tasapainottamisohjelmassa. Lautakunnan jäsen Ari Laivola (kok.) esitti, että koululuettelo jätetään tekstistä pois. Laivolaa kannatti usea henkilö, ja asiasta päätettiin yksimielisesti. (HäSa)