Kanta-Häme Riihimäki

Kouluverkkovääntö kiihtyy Riihimäellä – Ohjausryhmässä revitään jo pesäeroa tulevaan esitykseen: "Puolustamme lähikouluja"

Ohjausryhmän loppusuoralle valitsemien vaihtoehtojen erot koskevat vain Lasitehtaan ja Herajoen kouluja. Poliittisesti vaikea uudistus mittaa valtuuston päätöksentekokyvyn.
Myös poliittinen ohjausryhmä on päätynyt siihen, että Haapahuhdan koulu, Patastenmäen tiilikoulu, Jukolan koulu ja Patastenmäen puukoulu lakkautetaan. Radan viereen Peltosaaren puolelle rakennetaan uusi koulu. Lasitehtaan koulun ja Herajoen koulun tulevaisuus on vielä auki.

Kiistely Riihimäen kouluverkon tulevaisuudesta ottaa uusia kierroksia palveluverkkouudistuksen ratkaisevan käsittelyn lähestyessä.

Osa uudistusta valmistelevasta poliittisesta ohjausryhmästä irtisanoutuu jo etukäteen ryhmän kouluratkaisuehdotuksesta, joka ei näillä näkymin juurikaan poikkea maaliskuun valtuustossa yksimielisesti uuteen valmisteluun passitetusta esityksestä.

”Euro ei saa olla se määräävin tekijä”

Ohjausryhmään kuuluva Anni Antila (vas.) pelkää, että ratkaisuja tehdään ”vain periaatteellisista syistä” ilman riittäviä perusteita ja liian kovalla kiireellä.

– Meillä pitää olla rohkeutta siirtää päätöksentekoa, mikäli koemme, ettei meillä ole vielä edellytyksiä päättää näin suuresta ja kauaskantoisesta uudistuksesta, hän näkee.

– Taloudellisetkin realiteetit täytyy tunnustaa, mutta euro ei saa olla kunnassa se määräävin tekijä. Asukkaiden edun pitää olla etusijalla. En hyväksy koulujen ja varhaiskasvatuksen alistamista jonkin vetovoimahankkeen veturiksi niin, että koulu toteutetaan esimerkiksi asemanseudun kehittämisen käynnistämiseksi.

Facebook-postauksessaan Antila luonnehti palveluverkkovalmistelua ”lohduttomaksi sekasotkuksi”, jossa on ”suorastaan absurdeja ristiriitoja”, ja kertoi olevansa ”äärettömän pessimistinen lopputuloksen suhteen”.

Ohjausryhmä seuloi kärkikolmikon

Tässä vaiheessa jäljellä on kolme mallia, joiden erot koskevat vain Lasitehtaan ja Herajoen kouluja. Kuntalaiset saivat ottaa kantaa näiden kahden koulun kohtaloihin torstaina sulkeutuneessa verkkokyselyssä.

Muilta osin ohjausryhmän valitsemat vaihtoehdot noudattelevat aiempaa esitystä: Haapahuhdan koulu, Patastenmäen tiilikoulu, Patastenmäen puukoulu, Jukolan koulu ja nykyään Kalevantalossa toimiva Peltosaaren koulu lakkautetaan ja radan viereen Peltosaaren puolelle rakennetaan uusi koulu (”monitoimitalo”).

”Tämän valtuuston täytyy ottaa vastuu”

Perussuomalaisille malleista ei kelpaa yksikään, kertoo puoluetta ohjausryhmässä edustava Jari Heikkinen.

– Puolustamme lähikouluja ja pieniä yksiköitä. Pidän niitä jopa Riihimäen tärkeimpänä veto- ja pitovoimatekijänä, hän toteaa.

Ohjausryhmän on tarkoitus päättää omasta esityksestään ensi torstaina.

– Silloin siellä käydään varmaan suurin vääntö, mutta tuleva palveluverkko ratkaistaan vasta valtuustossa, Heikkinen korostaa.

– Selvitystyö, esimerkiksi lapsivaikutus- ja kustannusarvioinnit, on vielä kesken, ja henkilökohtaisesti pelkään, ettei tämä aika ole riittänyt selvitysten kunnolliseen tekemiseen.

Hänestä päätöstä ei kuitenkaan pidä venyttää seuraavalle vaalikaudelle.

– Kyllä tämän valtuuston täytyy ottaa asiasta vastuu. Muu olisi jo vastuunpakoilua.

Uudesta koulusta päätettiin jo helmikuussa

Uuteen monitoimitaloon sijoitettavia toimintoja ollaan vähentämässä, mutta sen rakentamisesta ja sijainnista päätettiin jo helmikuussa, jolloin valtuusto hyväksyi asemanseudun yleissuunnitelman ja hylkäsi muutosesityksen rakennuksen sijoittamisesta Peltosaaren koulun tontille.

Itäpuolen omakotialueilla on toivottu uudesta koulusta niin pientä, että hyväkuntoiset Patastenmäen tiilikoulu ja Jukolan koulu voitaisiin säilyttää lähikouluina. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan läpäissyt ohjausryhmän seulaa.

”Päättäjille tullut aika paljon lisätietoa”

Moni saattaa ihmetellä, mihin ylimääräistä poliittista valmisteluryhmää ylipäätään tarvittiin, jos lopputulos ja sen perusteet säilyvät lähes ennallaan verrattuna virkamiesten valmistelemaan alkuperäiseen kouluverkkoesitykseen.

Ohjausryhmän puheenjohtajan Riku Bitterin (kok.) mukaan lisäselvitykset ja -keskustelut ovat olleet joka tapauksessa tarpeellisia, tarkentaneet uudistuksen perusteluja ja myös tuottaneet joitain muutoksia.

– Uskon, että päättäjille on tullut aika paljon lisätietoa siitä, mitä tarvitsemme ja mihin ne mallit perustuvat.

Bitterin mielestä valtuuston pitäisi tämän myötä olla valmis päättämään palveluverkkouudistuksesta syyskuussa.

– Alun perin tämän piti olla päätöksenteossa jo viime vuonna eli tämän vuoden talousarviota valmisteltaessa, hän muistuttaa.

Koulujen vähentämistarpeen taustalla on syntyvyyden laskusta johtuva lapsimäärän romahdus.

Riihimäen kaupunginvaltuusto käsittelee palveluverkkoa 28. syyskuuta. HÄSA

Riihimäen koulujen tulevaisuus ratkeaa syyskuussa

Kaupunginvaltuusto palautti palveluverkkouudistuksen maaliskuussa takaisin valmisteluun ja päätti perustaa hankkeelle poliittisen ohjausryhmän.

Ohjausryhmään nimettiin edustaja jokaisesta valtuustoryhmästä: puheenjohtaja Riku Bitter (kok.), Hannu Nokkala (sd.), Pirjo-Liisa Snellman-Tenhunen (kok.), Anni Antila (vas.), Eero Yrjö-Koskinen (vihr.), Hannele Saari (kd.), Jari Heikkinen (ps.) ja Risto Paajanen (kesk.).

Ohjausryhmä on teettänyt erilaisia lisäselvityksiä ja kuntalaiskyselyn. Loppusuoralla on nyt kolme kouluverkkomallia.

Ohjausryhmän esitys 3.9. Kaupunginhallitus lautakuntakierroksen jälkeen 21.9.

Kaupunginvaltuusto päättää palveluverkosta 28.9.

Riihimäen lapsimäärän lasketaan putoavan noin 30 % vuoteen 2025 mennessä.

Palveluverkkouudistusta koskevat aineistot löytyvät Riihimäen kaupungin verkkosivuilta.

Lue myös: Riihimäen Sulkko: Yhden asian liikkeillä liikaa painoarvoa – Oppilaskohtaiset menot ”räjähtävät käsiin jo vuonna 2023” (20.3.)

Lue myös: Riihimäen koulujen kohtalo palautettiin valmisteluun: ”Eurojen ja talouden näkökulma ei ole ainoa näkökulma” (9.3.)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic