Kanta-Häme

Kouluverkosta tutkitaan vielä kompromissi

Myöhäiseen iltaan pohti lasten ja nuorten lautakunta tiistaina kantakaupungin tulevaa kouluverkkoa.

Yli nelituntisen kokouksen päätteeksi lautakunta lisäsi kouluverkkovaihtoehtoja vielä yhdellä. Se on yhdistelmä aikaisemmista ykkös- ja kakkosvaihtoehdoista.

Siinä pienet alakoulut – Luolaja, Myllymäki ja Ortela – säilyisivät. Nummelle rakennettaisiin kuitenkin uusi yhtenäiskoulu, johon tulisi maksimissaan 700 oppilasta.

Kaurialan yläkoulu pysyisi nykysijoillaan.

– Sen sijaan keskuskoulussa nyt sijaitseva lyseon yläkoulu jaettaisiin muiden yläkoulujen kesken, koska keskuskoulu on niin huonossa kunnossa, lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja Satu Aaltonen (sd.) kertoo.

Hänen mukaansa tämä ratkaisu vaatisi tietenkin oppilaaksi ottoalueiden muutamista.

Kaikki vaihtoehdot mukana

Tässä vaihtoehdossa ei otettaisi lainkaan kantaa lukioverkkoon.

– Periaatteessa kaikki lautakunnan jäsenet olivat yhtä mieltä siitä, että tämä neljäskin vaihtoehto tutkitaan ja kaikista vaihtoehdoista tehdään lapsivaikutusten arviointi.

Lautakunnassa kyllä äänestettiin, mutta se oli Aaltosen mukaan tekninen äänestys, eikä siinä otettu kantaa itse asiaan.

Vaihtoehdoissa ovat edelleen mukana myös kolme muuta vaihtoehtoa, joista yksi tietäisi usean pienen koulun lakkauttamista ja yhdistämistä isommiksi yhtenäiskouluiksi.

Toinen tarkoittaisi pääosin koulujen peruskorjausta nykysijoilleen ja kolmas mahdollisimman suurta keskittämistä Myllymäkeen.

Kaikkiin vaihtoehtoihin sisältyy Nummen koulun uudisrakennus ja yhteistyö Janakkalan kanssa Harvialassa.

Kesäkuussa uudestaan

Lopullista päätöstä ei vielä edes odotettu, sillä lautakunnalla on kokous vielä kesäkuussa, jossa asia pitäisi linjata sekä esittää linjaus kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.

Odotetusti vanhemmat ja koulujen henkilöstö ovat vastustaneet kaikkein radikaaleinta vaihtoehtoa, joka tietäisi Luolajan, Myllymäen ja Ortelan alakoulujen lakkauttamista.

Myös Lyseon lukion säilymiseksi nykysijoillaan on otettu voimakkaasti kantaa. (HäSa)