Kanta-Häme

Kova talvi kuritti kasveja

Kantolan siirtolapuutarhassa kukkii ja vihertää.

Toukokuun loppupuolelle osuneet muutama sateiden päivä nostivat puutarhapalstojen kasvit kukoistukseen. Moni kestäväkin kasvi jäi kuitenkin ruskeaksi.

– Sipulikukista narsissit eivät nousseet yhtään ja perennoista syysvuokko kärsi pahasti. Eniten surettaa, että viidestä kärhöstä paleltui neljä ja valtava jouluruusu meni omenapuun vierestä, kertoo viiden vuoden ajan siirtolapuutarhapalstaa pitänyt Anne Heiskanen.

Kylmä ja lumeton talvi koetteli myös puutarhalehdessä jokunen vuosi sitten Suomen kauneimmaksi koristepuuksi valittua ruusuorapihlajaa.

– Siitä kuivui paljon oksia, ja puu kukkii nyt hyvin vaatimattomasti, Heiskanen kertoo.

Yli 30 vuotta toimineen KH Puutarhakeskuksen Matti Lattunen sanoo, että viime talvi oli poikkeuksellisen ankara puutarhoille.

– Yrityksen toiminnassa olon aikana ei ole ollut vastaavaa. Puutarhoissa tuhoutui paljon vuosikausia hyvin menestyneitä kasveja.

Syitä on useita. Lämmin ja sateinen syksy, lähes lumeton talvi ja kova pakkasjakso.

– Maa routaantui todella syvälle, minkä vuoksi kasvit eivät keväälläkään saaneet vettä.

Varsinkin ruusujen kysyntä on ollut suurempaa mihin puutarhakeskus on voinut vastata.

– Tällaiseen oli mahdoton varautua. Kestää aina muutaman vuoden, ennen kuin ruusu on siinä kunnossa, että sen voi istuttaa penkkiin, Lattunen kertoo.

Lattusen mukaan jotkin elottomilta vaikuttavatkin kasvit voivat yhä elpyä.

– Kannattaa rapsuttaa kynnellä ihan tyvestä. Jos kuoren alla on kosteata, niin kasvi voi vielä nousta. Kaikki maanpäällinen ruskeaksi muuttunut on menetetty.

Lumettomat talvet ovat varsinkin maan eteläosissa lisääntyneet, joten uutta puutarhaa suunnitellessa kannattaa ottaa asia huomioon. KH Puutarhakeskuksen myymälävastaava Kirsti Kankkunen kehottaa aloittamaan puutarhan perustamisen hyötypuista.

– Puiden paras istutusaika olisi vuosia ennen muun puutarhan perustamista, mutta kaikki lähtevät aina piha-aidasta, Kankkunen naurahtaa.

– Kannattaisi aloittaa Luumu-, omena- ja kirsikkapuista. Niiden juurastot menevät koristepensaita syvemmälle, joten ne eivät ole niin kylmänherkkiä. Kasvaessaan puu luo juurastoa ja tuo varjoa, jonka jälkeen piha ei ole enää niin kylmänarka.

Jotain hyvää poikkeuksellinen talvi kuitenkin toi. Anne Heiskasen mukaan kotiloja on näkynyt tänä keväänä vain vähän.

Ja kasvien kuoleminen kuitenkin on osa luonnon kiertokulkua, Heiskanen toteaa.

– Siirtolapuutarhassa kun ollaan, niin täällä on kaikkea ja paljon, joten jotain aina joutaa lähtemäänkin. Palautumistakin tapahtuu hiljalleen. Luulin, että kaikki bellikset (kaunokaiset) ovat kuolleet. Penkissä niin kävikin, mutta niitä alkoi kasvaa nurmikolla. HÄSA

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic