Kanta-Häme

Kovan onnen kioski kukoistaa lounaskahvilana

Linnanpuiston parkkipaikalla lounaskahvila Cafe Castelloa kesäkuun alusta saakka pitänyt Tomi Ringman ja muut paikan osakkaat järkyttyivät, kun lukivat lehdestä, että kansallisen kaupunkipuiston kehittämisestä vastaavat virkamiehet suunnittelevat heidän rakennuksensa siirtämistä rantaan leikkipuiston viereen.

– Ensin ei edes tajuttu, että jutussa tarkoitettiin meidän kahvilaamme. Mutta kuvaus kuulosti sitten liian tutulta…, Ringman hymyilee.

– Alkusokki oli kova, mutta kun suunnitelmaa alkoi oikeasti miettiä, niin se tuntui hyvältä. Rannassa Hämeen linnan edessä kahvila olisi arvoisessaan paikassa.

Ringman kumppaneineen omistaa nykyään juuri peruskorjatun kiinteistön, jolla on takanaan varsin vaihteleva ja värikäs historia.

– Paikka paloi vuonna 2010, ja yrittäjät ovat vaihtuneet kahden vuoden välein, mies muistuttaa.

Grillikioskina paikka ei yksinkertaisesti vain toiminut. Ringman päätti vaihtaa konseptin ja ilmeen aivan toisenlaiseksi, ja nyt kahvilassa käy kuhina varsinkin lounasaikaan.

– Tällaisista kävijämääristä aiemmat yrittäjät ovat voineet vain haaveilla. Talvella on luonnollisesti hiljaisempaa, mutta nytkin meillä käy noin 30 asiakasta päivässä. Ensi kesästä meillä on todella kovat odotukset, sillä paikka toimi todella hyvin jo viime kesänä, vaikka avasimme aika lailla vaivihkaa, yrittäjä sanoo.

Yhteistyötä Iittalan kanssa

Talviaikaan Cafe Castellon aukioloajat ovat huomattavasti suppeammat kuin kesällä. Turistien puutetta korvaa yrityksen aloittama salaattilounaiden kuljetuspalvelu paikallisiin yrityksiin.

– Muutenkin näyttää siltä, että hämeenlinnalaiset ovat ottaneet meidät omakseen, Ringman sanoo.

Lounaskahvilalla on esimerkiksi kattava yhteistyösopimus Iittalan lasitehtaan omistavan Fiskarsin kanssa.

– Alkoholilaseja lukuun ottamatta kaikki astiamme ovat Iittalaa.

Paikan ilme on nyt raikas, ja terassinkin kalusteet laadukkaita.

– Meillä Suomessa ei ole oikein kahvilakulttuuria, mutta mene Eurooppaan, niin vähänkin jokaista puistoa muistuttavan kulmassa on kahvila. Grillikojuissa ei ole mitään vikaa, mutta niitä Hämeenlinnassa on jo paljon, eikä sellainen sovi tähän ympäristöön, yrittäjä näkee.

Päätöksentekoon ensi vuonna?

Mitään aikataulua mahdolliselle kahvilan siirrolle rantareitin varteen ei ole vielä olemassa. Tontti on kaupungin omistama, ja sen nykyinen vuokrasopimus umpeutuu vuonna 2014.

– Ei todellakaan olla häätämässä ketään yrittäjää. Jos jotain tapahtuu, niin asiat suunnitellaan yhteistyössä, kaupungin viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen toteaa.

Suunnitelma kahvilan siirrosta on yksi osa kaupunkipuiston kehittämisen visiota.

– Kyse on vasta luonnoksesta, joka on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä. Yhdyskuntalautakunnan käsittelyyn se saataneen ensi vuoden alkupuolella, Lappalainen kaavailee.

– Kahvilan siirrossa on kyse ilmaan heitetystä ajatuksesta, että se palvelisi ihmisiä paljon paremmin muualla. Rantareitin reunalla ei nykyään ole palveluita. Sitä, kuka siirron rahoittaa, ei ole pohdittu vielä lainkaan.

Visiotyö sisältää laajoja maisemanhoitoon liittyviä toimenpiteitä niin Kaupungin- kuin Linnanpuiston sekä Ojoisten alueella. Jotain on kuitenkin tapahtumassa jo ensi vuonna.

– Linnanpuiston leikkipaikka peruskorjataan ja kaikki välineet uusitaan, Lappalainen lupaa. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020