fbpx
Kanta-Häme Hattula

Kovanyrkki muokkaa nyrkkeilyhanskoja naskalilla – Jyri Naskalin nahkarusettien kysyntä räjähti Linnan juhlien jälkeen

Iittalassa asuva entinen SM-nyrkkeilijä Jyri Naskali muokkaa vanhoista nyrkkeilyhanskoista nahkarusetteja.

 

Jyri Naskalin kolmisen vuotta sitten perustaman Naskali Leatherin toimitilat ovat vielä varsin vaatimattomat, mutta hänen suunnittelemien ja valmistamiensa nahkarusettien kysyntä on lupaavassa kasvussa.

Naskali työstää rusetteja sekä tilaustöinä tekemiään, pienten nahkarusettien koristamia korvakoruja Iittalassa rivitaloasunnon lastenhuoneessa. Työskentelytilaan on mahdutettu sänky, työpöytä sekä lihasvoimalla toimiva Singerin suutarinkone.

– Tämä on aika miehekäs masiina. Ostin sen tamperelaiselta yrittäjältä, joka kunnostaa laitteita, Naskali esittelee vanhaa rautaista työjuhtaansa.

Nahkarusettien tilausmäärät kasvoivat sen jälkeen, kun nyrkkeilijä Mira Potkosen puolisolla Henri Potkosella oli Linnan juhlissa kaulassaan Naskalin valmistama nahkarusetti.

Naskali onkin käyttänyt kaiken liikenevän aikansa viiden jälleenmyyjäliikkeen sekä verkkokaupan tilausten täyttämiseen.

– Varastoa ei ole enää jäljellä, mutta olen pystynyt pitämään kiinni kymmenen päivän toimitusajasta. Teen rusetteja niin paljon kuin ehdin. Lapsen nukkuessa laajennan työpajaani keittiön puolelle, Naskali kertoo.

Jyri Naskali päätti yli 200 ottelua sisältäneen kilpauransa 2010.

 

Naskali oli 2000-luvulla Suomen parhaita amatöörinyrkkeilijöitä voittaen muun muassa Tammer-turnauksen ja kolmesti peräkkäin nyrkkeilyn Suomen mestaruuden 57-kiloisten sarjassa. Hän myös edusti Suomea nyrkkeilymaajoukkueessa.

Kehässä hän kulutti loppuun kymmeniä pareja nyrkkeilyhansikkaita. Nyt jotkut näistä hansikkaista ovat saaneet uuden elämän Naskalin käsissä muun muassa naskalilla ja suutarinkoneella työstämällä.

– Omat hansikkaani olivat ensimmäisten rusettien materiaalina. Sen jälkeen olen haalinut ja saanut lahjoituksena käytettyjä hansikkaita ja säkkejä useista nyrkkeilyseuroista, Naskali kertoo.

Nyrkkeilyhanskojen muokkaaminen rusetiksi vaatii noin 25 työvaihetta. Yksi ensimmäisistä työvaiheista on desinfiointi, sillä käytetyistä hansikkaista leijuu usein melko urheilullinen tuoksu.

– Onneksi haju nousee hanskojen sisältä ja toppauksista, Naskali nauraa.

– Hansikkaan ulkopinta ei kerää niin paljon bakteereja, mutta puhdistus rusettikelpoiseksi vaatii silti höyrystyksen ja desinfioinnin useaan otteeseen.

 

Naskali Leatherin verkkosivuilla Jyri Naskali kertoo, että hänessä on ”ripaus herkkyyttä periksi antamattomassa taistelijassa”. Nahkarusettien pariin hänet johti satunnainen piipunpolttelu.

– Halusin piipulle hienon säilytyspussin. Nahka ja piippu tuoksuvat hyvältä erikseen ja varsinkin yhdessä.

Tämän harjoitustyön kautta – Naskali on käsityöläisenä itseoppinut ja videoilta opiskellut – Naskali siirtyi rusetteihin.

– Olen aina ollut rusettimies, enkä ole koskaan käyttänyt kravattia kuin pakosta. Rusetti on leikkisämpi ja nahka toimii siinä materiaalina nätisti.

Naskali Leatherin uusin lippulaivatuote on nahkainen kääntörusetti. Rusetteja valmistuu myös poronnahasta.

– Olen äärimmäisen ylpeä siitä, että sain nyrkkeilijänä edustaa Suomea maailmalla ja nyt käsityöläisenä ajattelen, että poronnahka on suomalainen materiaali, jota olisi hieno viedä maailmalle.

Naskali kertoo laajentavansa tuoteperhettä maltillisesti.

– Uusien tuotteiden suunnittelu on haastavaa, mutta myös palkitsevaa. Olen suunnitellut nahkaisia kääntöhenkseleitä, jotka tietysti sopisivat samaan asuun rusetin kanssa. 

 

Seuraava sivu Naskali Leatherin kirjassa on tuotannon siirtäminen pois lastenhuoneesta.

– Olen katsellut sopivaa työtilaa Iittalan Lasimäeltä, joka olisi loistava paikka tällaiselle yritykselle.

Ensin Naskalin pitää heittäytyä päätoimiseksi käsityöläiseksi. Hän työskenteli jo nyrkkeilyuransa aikana parturi-kampaajana perheyrityksessä Tampereella, mutta nyt aika alkaa olla kypsä uudelle askeleelle.

Naskali suunnittelee keskittyvänsä pelkästään rusettituotantoon maaliskuusta lähtien.

– Isäni on leikannut liikkeessään hiuksia 37 vuotta, mutta ainakaan tällä hetkellä minusta ei ole yrityksen jatkajaksi. Varsinkin nuoret miehet pukeutuvat Suomessa yhä tyylikkäämmin ja rusettien saaman näkyvyyden myötä nyt on paras mahdollinen aika kokeilla, mihin tämä kantaa.

Vaikka kysyntä kasvaisikin yhtä rakettimaisesti entisen NHL-kiekkoilija Ville Leinon luoman Billebeino-merkin vaatteiden, Naskali kertoo päättäneensä, että tuotanto pysyy kotimaassa ja omissa käsissä.

– Haluan tehdä paljolti itse, mutta jos on pakko saada tuotteita enemmän myyntiin kuin ehdin valmistaa, voisin ehkä palkata lisäkäsiä. Tavoitteenani ei edes ole äkkijyrkkä nousu, mutta haluaisin elättää tällä itseni ja perheeni. HäSa

 

Julkaistu ensimmäisen kerran 04.01.2019.

Menot