Kanta-Häme

Kovat tuomiot amfetamiinikaupoista

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut Riina Ulla Johanna Malinin 5 vuoden ja 7 kuukauden ja Risto Matti Paavonpoika Setälän 5 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistuksiin törkeistä huumausainerikoksista. 

Malin tuomittiin lisäksi huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta ja ampuma-aserikoksesta. Setälä sai tuomion myös ampuma-aserikoksista.

Tuomion mukaan Malin ja Setälä ovat myyneet yhdessä noin 869 grammaa amfetamiinia. Lisäksi heidän käytettävissään olevista tiloista takavarikoitiin yhteensä 1419 grammaa amfetamiinia.

Osa takavarikoiduista huumeista oli selvästi tavanomaista, käyttöä varten jatkettua ainetta vahvempaa. Takavarikoiduista eristä olisi saanut tuomion mukaan jatkettua myyntitarkoitukseen noin 3–5 kiloa amfetamiinia.

Tuomio tuli useista huume-eristä. Tuomittujen käytettävissä olleesta varastosta takavarikoitiin helmikuussa 2016 noin 730 grammaa amfetamiinia.

Huhtikuun alussa tuomittujen auto pysäytettiin Haminassa. Autossa olleesta kassista löytyi yhteensä noin 230 grammaa amfetamiinia. Lisäksi Malinilla oli kehonsa sisällä noin 24 grammaa amfetamiinia ja 62 amfetamiinia sisältävää MDMA-tablettia, jotka takavarikoitiin toukokuussa Hämeenlinnan vankilassa. 

Pysäytyspäivänä poliisi takavarikoi Malinin asunnosta 423 grammaa amfetamiinia useaan erään jaettuna.

Käräjäoikeus määräsi molemmat tuomitut heti vangittaviksi.

Malin on ollut vangittuna jo huhtikuun alusta lähtien. Hän myönsi syytteen törkeästä huumausainerikoksesta oikeaksi, mutta vastasi pitäneensä huumeita hallussaan ilman aikeita myydä niitä. Hän ei ainakaan vielä keskiviikkona ollut ilmoittanut tyytymättömyyttään tuomioon.

Setälä määrättiin vangittavaksi ja passitettavaksi Vantaan vankilaan. Hän on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon kokonaisuudessaan. Tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen.

Syyttäjä vaati tuomiota törkeästä huumausainerikoksesta myös kahdelle muulle miehelle. 

Toiselle miehistä syyttäjä vaati sovellettavaksi koventamisperustetta rikollisjärjestöön kuulumisen johdosta. 

Poliisin asiantuntija esitti oikeudelle lausunnon, jossa todettiin, että keskusrikospoliisilla olevan, vahvistamattoman tiedon mukaan mies ei ole ollut aktiivinen järjestössä helmikuun 2016 jälkeen. 

Molempien miesten syytteet hylättiin. Syyttäjä ei ainakaan toistaiseksi ole valittanut asiasta.

Aikaa tyytymättömyyden ilmoittamiselle on seitsemän päivää tuomion antamisesta lähtien. Kanta-Hämeen Käräjäoikeus antoi kansliatuomionsa keskiviikkona.

 

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic