Kanta-Häme

Kreikalle ei tipu lisärahaa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ei ole valmis myöntämään Kreikalle lisäaikaa, mikäli se tarkoittaa lisärahaa. Hän pitää kiinni kannastaan, vaikka Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n Kreikan edustaja on todennut helpotusten ja lisärahan välttämättömäksi, jotta maa pääsee jaloilleen.

– Mihinkään uusiin taloudellisiin lisämyönnytyksiin ei ole mahdollisuutta. Suhtaudun kielteisesti sellaisen lisäajan myöntämiseen, mikä tarkoittaisi samalla lisärahoitusta, Urpilainen kommentoi Hämeen Sanomille perjantai-iltana Hämeenlinnassa.

Onko olemassa sellaista mahdollisuutta, että Kreikka saisi taloutensa kuntoon jatkoajalla ilman, että IMF ja euromaat joutuisivat antamaan lisää tukia tai takuita?

– Varmasti kaikkia vaihtoehtoja vielä selvitellään. En oikeastaan halua lähteä kommentoimaan tätä asiaa tässä vaiheessa tämän enempää, koska tilanne on täysin auki, Urpilainen sanoo.

Raporttia odotetaan ensi viikolla

Kauppalehti uutisoi torstaina, että Kreikka on saamassa kaksi vuotta lisää aikaa taloutensa sopeuttamistavoitteisiin. Käytännössä sen on arvioitu tarkoittavan samalla noin 16–20 miljardin euron lisäavun tarvetta.

Jo syyskuussa Wall Street Journal puolestaan kertoi IMF-johtaja Thanos Catsambasin lausunnosta, jonka mukaan Kreikka tarvitsee lisää rahoitusta ja maalle voidaan myöntää lainaa.

Kauppalehden mukaan valtiovarainministerien marraskuisessa tapaamisessa on tarkoitus päättää jo sovitun 30 miljardin lainaerän myöntämisen lisäksi myös uudesta avusta, jonka turvin Kreikka selviäisi vuoteen 2016 saakka.

Urpilainen ei vahvista lehtien tietoja.

– Kreikan hallitus ja troikka neuvottelevat edelleen, eikä IMF:n, Euroopan keskuspankin ja komission raportti ole vielä valmistunut. Tämänhetkisen arvion mukaan se voi valmistua ensi viikolla. Ennen raportin valmistumista en voi kommentoida asiaa tämän tarkemmin, Urpilainen toteaa.

Valoa tunnelin päässä

Urpilaisen mukaan Kreikan talouskehitys on ollut arvioitua heikompaa. Yli 20 prosentin yleinen ja yli 50 prosentin nuorisotyöttömyys eivät ole helpottaneet.

– Ei tilanne ole kuitenkaan ihan mahdoton. Toimia edelleen tarvitaan, mutta uskon, että Kreikan sisäpoliittinen tilanne ja poliittinen konsensus ovat nyt paljon paremmalla tolalla kuin viime keväänä, Urpilainen pohtii viitaten käytyihin vaaleihin.

Hän näkee tunnelin päässä valoa myös Espanjassa.

– Siellä on edetty täysin suunnitelman mukaisesti ja tämänhetkinen 40–50 miljardin euron pääomitustarve on paljon pienempi, kuin vielä kesällä arvioitiin. Uskon, että luottamus on vahvistunut, Urpilainen sanoo.

Valtiovarainministerien on tarkoitus käsitellä Kreikan, Espanjan ja mahdollisesti myös Kyproksen tilannetta seuraavan kerran 12. marraskuuta. Urpilaisen mielestä tilanne on nyt selvästi vakaampi kuin vielä alkusyksystä.

– Olen paljon optimistisempi kuin vielä muutama kuukausi sitten. Näyttää siltä, että ainekset kriisin ratkaisuun ovat olemassa. Tilannetta voi verrata loppusyksyn ensijäihin: Vielä ei tiedetä, kantavatko ne, Urpilainen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic