Kanta-Häme Hämeenlinna

Kriisi iskemässä teollisuuteen ja rakentamiseen – EK haluaa tukea myös teollisuudelle

Yritysten näkymät ovat edelleen pakkasella. EK haluaa kustannustukea aloille, jotka joutuvat jälkijunassa vaikeuksiin.
Suuret teollisuusyritykset ovat jo kertoneet tilauskirjojen ohentumisesta. Kuvassa on SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan teräskela.

Suhdannetilanne on entisestään heikentynyt kesällä. Elinkenoelämän keskusliiton EK:n heinäkuun suhdannebarometri kertoo, että kriisi on iskemässä syksyllä rakentamiseen ja teollisuuteen.

Teollisuus- ja rakennusyritysten näkymät ovat erittäin heikot. Yritykset uskovat, että ne joutuvat edelleen vähentämään henkilöstöään.

Hämeessä tilanne on samankaltainen kuin maassa keskimäärin. Neljännes yrityksistä arvioi, että niiden tuotanto pienenee seuraavan kolmen kuukauden aikana.

– Emme voi tietää, miten maailman talouden epävarmuus ja koronapandemian jatkuminen vaikuttavat erityisesti vientiyrityksiin tulevaisuudessa, sanoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen kauppakamarin tiedotteessa.

Kolmannes leikkasi

Barometrin mukaan noin kolmannes Hämeen yrityksistä leikkasi henkilöstöään kolmen viime kuukauden aikana. Yli viidennes yrityksistä ilmoittaa, että ne vähentävät työntekijöitään seuraavien kolmen kuukauden aikana. Vain 5 prosenttia suunnittelee henkilöstön kasvattamista.

Kysynnän puute hallitsee nyt yrityksiä. Teollisuudessa 57 prosenttia nimesi sen suurimmaksi ongelmaksi.

EK:n mukaan Suomessa pitäisi varautua myös teollisuuden tukemiseen, koska korona iskee siihen viiveellä. Teollisuudessa on pitkät tilauskannat, mutta ne ovat nyt sulamassa.

– Yritysten kustannustukea olisi muokattava niin, että kriisin alkuvaihetta myöhemmin kärsivät toimialat pääsisivät myös tuen piiriin, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies järjestön tiedotteessa.

Suhdannebarometrissa mitataan suhdannetilannetta kysymyksillä, jotka kertovat yritysten liiketoiminnan tasosta nyt ja tilanteesta kolmen kuukauden kuluttua. Tilannetta kuvaava luku lasketaan vastausta summana.

Teollisuuden suhdannenäkymiä kuvaava luku on -11, kun suhdannetilannetta kuvaa luku -43. Rakentamisen näkymiä kuvaava luku on -46, mutta tilanne ei ole vielä äitynyt yhtä pahaksi kuin teollisuudessa. Suhdannetilannetta kuvaa luku -28.

Palveluissa, joihin koronakriisi iski ensimmäisenä, tilanteen ei uskota enää paljon heikentyvän. Alan suhdannenäkymä on -1. HÄSA

Kommentti: Miinus ei ole plussaa

Arno Juutilainen

Suhdannebarometri kertoo hämmästyttävän tarkasti kulloistenkin suhdanteiden suunnasta. Teräviä käänteitä se harvoin kykenee ennustamaan.

Suhdannetiedustelujen lukuja luetaan kuitenkin julkisuudessa usein väärin. Suhdanneodotuksia kuvaava luku kertoo, mihin talous on näillä näkymin menossa: Huonompaan tai parempaan suuntaan. Jos luku on parantunut kevään -59:stä nykyiseen -11:een, se ei tarkoita, että kehitys olisi kääntynyt myönteiseen suuntaan. Pudotuksen vauhti vain on laskenut.

Kun teollisuudessa nykyistä suhdannetilannetta kuvaava luku on -43 ja näkymiä kuvaava luku -19, tilanne on surkea. Se on niin hirvittävän surkea, että harvat ilkeävät ääneen sanoa, mitä luvut käytännössä merkitsevät.

Päivän lehti

4.8.2020