Kanta-Häme

Kriittisesti Kirjan yössä

Mitä kritiikki on? Miksi kirjakritiikkejä kirjoitetaan? Kritiikistä puhutaan Kirjan yön ensimmäisessä keskustelutilaisuudessa. Kirjan yön äiti Päivi Haanpää tietää, että aihe on herkkä. Keskustelu jää helposti junnaamaan puolesta ja vastaan, poterosta poteroon.

– Toivon, että saisimme aikaan kunnon debattia, ja kritiikistä löytyisi uusia näkökulmia.

Keskustelijoina ovat kirjailijat Kirsti Ellilä ja Miina Supinen. Puheenjohtajana toimii Kritiikin uutisten entinen päätoimittaja Aleksis Salusjärvi.

Kirjan yönä 28.8. Vanaja-salissa puhutaan kirjallisuudesta kolmen eri teeman alla. Tänä vuonna Haanpää ja Jouko Astor ovat valinneet käsiteltäväksi teemoja, joita ei ole ennen Kirjan yössä tai sen edeltäjässä Kirjan ajassa keskusteltu.

Kirjallisuus on ikkuna ulkomaille ja kotimaan peili. Kirjallisuuden avulla lukijalle tarjotaan erilaisia matkoja.

Kirjailijat Elina Hirvonen ja Ville-Juhani Sutinen pohtivat, millainen matkanjohtaja kirjallisuus on. Miten kirjoittaa nähdystä ja koetusta, mitä on mahdollista jakaa? Puhetta johtaa kirjailija ja tutkija Olli Löytty.

Kirjan yön viimeinen kattaus on Jouko Astorin suosikki. Silloin Vanaja-salin lavan ottaa haltuun kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisänen.

– Hän on viisas ja hauska mies. Hänet on mukava nähdä livenä, Astor sanoo.

Kirjailija ja kuvataiteilija Väisänen keskustelee kirjailija ja näyttelijä Reidar Palmgrenin ja kirjailija ja toimittaja Minna Lindgrenin kanssa siitä, millaista on kulkea taiteesta toiseen. Kun käytettävissä on useita eri taiteen lajeja, miten se vaikuttaa tekemiseen ja kirjoittamiseen?

Viime vuonna Kirjan yössä suosituin oli residenssituotanto Local Voicesin Local Poets -konsertti, jossa runoista oli tehtyä biisejä. Tänä vuonna Kirjan yö keskittyy puheeseen eikä musiikkia ole.

Ei, vaikka on Sibeliuksen juhlavuosi ja Sibelius-kirjoja on julkaistu useampia. Miksi?

– Ajattelimme, että Sibeliusta on riittävästi, Astor ja Haanpää muotoilevat.

Sen sijaan jotain vanhaa pitää olla. Lasipihalle tulee Kirjan yön ajaksi aktikvariaatteja myymään aarteitaan.

– Pitää muistaa, että kirja on uutinen vielä vuosienkin jälkeen, Haanpää sanoo.

Samaan aikaan Kirjan yön kanssa kaupungissa on Taiteiden yö. Tänä vuonna Taiteiden yöstä vastaa Arx.

Taiteiden yön ohjelma ei vielä ole valmis. Tekijöitä etsitään.

– Oikeastaan kaikki viime vuoden tahot ovat mukana, mutta lisää tekijöitä saisi olla. Haluamme Taiteiden yöstä koko kansan karnevaalin pop-up-hengellä, sanoo Jenna Kankaanpää Arxista.

Vaikka Taiteiden yö on kulttuuritapahtuma, Kankaanpään mukaan järjestäjät eivät lokeroi, kuka on taiteilija ja kuka ei.

Taiteiden yössä kuljetaan samoilla alueilla kuin ennenkin. Uutena tekijänä mukaan tulee Kumppanuustalo, joka tarjoaa katon eri yhdistyksille.

– Yritämme jalkauttaa tapahtumia entistä enemmän kaduille, jotta mahdollisimman moni pääsisi niistä osalliseksi. Haemme karnevalistista tunnelmaa. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic