Kanta-Häme

Kroatian kaupoista ehdollista

Käräjäoikeus tuomitsi Patria Vehiclesin entisen liiketoimintajohtajan Heikki Hulkkosen ja yhtiön Kroatian maajohtajana toimineen työntekijän törkeästä lahjonnan antamisesta 1 vuoden 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mielestä he syyllistyivät kroatialaisen valtionyhtiön pääjohtajan ja panssariajoneuvohankintaa käsitelleen komitean jäsenen Bartol Jerkovicin lahjontaan. Sen mukaan rikoksiin ei kuitenkaan sisältynyt niin vakavia piirteitä, että rangaistus olisi ensikertalaisuudesta huolimatta tullut määrätä ehdottomana.

Hulkkosen ja maajohtajan rangaistuksia alensi tuomion viivästyminen. Esitutkinta ja oikeudenkäynti kestivät yhteensä yli 6 ja puoli vuotta.

Patria joutuu maksamaan 297 000 euroa yhteisösakkoa. Yhtiö sai myös sakkoonsa pienen alennuksen korvauksena pitkästä käsittelyajasta.

Vapautetulle…5 000 euroa

Kolmas syytetty Patrian työntekijä vapautettiin kaikista syytteistä. Käräjäoikeus katsoo jääneen näyttämättä, että hän olisi edes ollut tietoinen lahjusten lupaamisesta. Syytteistä vapautettu saa 5 000 euroa korvausta oikeudenkäynnin viivästymisestä. Valtio maksaa lisäksi hänen runsaan 120 000 euron oikeudenkäyntikulunsa.

Tuomioistuimen mukaan Patrian kaksi työntekijää syyllistyi lahjontaan Kroatian panssariajoneuvokaupassa vuosina 2005-08. Patria kilpaili AMV-ajoneuvollaan Kroatian armeijan panssariajoneuvohankinasta. Se jätti 216 ajoneuvosta 367,2 miljoonan euron tarjouksen helmikuussa 2005.

Patrian AMV voitti tarjouskilpailun ajoneuvoista, mutta Kroatia tilasi siltä lopulta ajoneuvoja vain 62,6 miljoonalla eurolla.

Käräjäoikeuden mukaan lahjonta tapahtui antamalla lupa konsultin esittämään rahanjakoon. Patrian palkkaaman konsultin viesteistä löytyi maininta palkkioiden jaosta 2+1+1+1 prosenttia. Viestiä on tulkittu niin, että Jerkovicille luvattiin 2 prosenttia kauppahinnasta.

Oikeudenkäynnissä ei osoitettu, kenelle muille konsultin piti maksaa kauppahintaan sidottu palkkio. Syyttäjän mukaan yksi lahjuksien saajista olisi ollut Kroatian presidentti Stjepan Mesic.

Käräjäoikeuden päätöksessä todetaan, ettei ole selvitetty, onko edes Jerkovicille maksettu mitään. Sen mukaan kuitenkin pelkkä lupaus täyttää lahjonnan tunnusmerkit.

Tuomittu vie…hovioikeuteen

Kroatian AMV-kaupan käsittely jatkuu hovioikeudessa. Heikki Hulkkosen asianajaja Riitta Leppiniemi ilmoittaa olevansa tyytymätön käräjäoikeuden päätökseen.

– Asiakkaani lähtee siitä, että hän ei ole luvannut eikä maksanut kenellekään lahjuksia. Hän ei edes tiedä, että kukaan Patriassa olisi luvannut lahjuksia.

Käräjäoikeuden tuomio annettiin syyttäjän vaatimusta huomattavasti suppeampana ja lievempänä. Valtionsyyttäjä Jukka Rappe kertoo harkitsevansa toisen syyttäjän, kihlakunnansyyttäjä Timo Kokkomäen, kanssa valittamista hovioikeuteen.

Hovioikeudessa on käynnistymässä Slovenian haaran suullinen käsittelyä. Kanta-Hämeen käräjäoikeus vapautti tässä oikeudenkäynnissä kaikki syytetyt. Syyttäjät valittivat päätöksestä hovioikeuteen.

– On mietittävä, onko tässä (käräjäoikeuden) päätöksessä vielä jotakin sellaista, joka olisi yhdistettävissä hovioikeuden (Slovenian) asiaan, Rappe pohtii. (HäSa)