Kanta-Häme

KRP: Cannonball MC perustamassa uuden osaston Kuopioon – "Ilmeisen hyvin heillä menee"

Tieto suunnitelmasta tuli ilmi oikeudenkäynnissä, jossa useita kerholaisia vastaa syytteisiin törkeistä huumausainerikoksista.
Poliisin ottama kuva Cannonball MC:n kerhotilojen kalteriovesta.

Moottoripyöräkerho Cannonball MC (CMC) on laajentamassa toimintaansa perustamalla uuden osaston Kuopioon.

– Varmaa on, että ovat suunnitelleet. Nähtäväksi jää, toteutuuko hanke, rikosylikomisario Christer Ahlgren keskusrikospoliisista (KRP) kertoo.

Hämeen Sanomat sai tietää asiasta Lahdessa käydyssä Itä-Suomen hovioikeuden istunnossa aiemmin tällä viikolla. Oikeudenkäynnissä lukuisia CMC:n jäseniä on syytettyinä muun muassa törkeistä huumerikoksista.

Asiantuntijalausunnon antanut KRP:n jengiasiantuntija Kimmo Kylmäkoski kertoi, että CMC suunnittelisi Kuopion osaston avaamista helmikuussa. Kuuleminen liittyi syyttäjän pyrkimykseen selvittää CMC:n toiminnan jatkuvuutta ja laajuutta. Poliisi ei tarkentanut, mistä KRP:n tieto kerhon laajenemissuunnitelmasta on peräisin.

 

Cannonball on kotimainen moottoripyöräkerho, jolla on osastot Helsingissä, Turussa, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Ulvilassa, Seinäjoella, Heinolassa, Kausalassa ja Tallinnassa. Lisäksi kerholla on alajengi Squad 32.

Kerhoon kuuluu poliisin arvion mukaan noin 200 jäsentä.

Vuonna 1991 perustettu CMC on poliisin käsityksen mukaan rikollisjärjestö. Kerhon jäseniä on saanut lainvoimaisia tuomioita huume-, väkivalta- ja ampuma-aserikoksista.

 

KRP:lla ei ole toistaiseksi varmuutta siitä, keitä Kuopion osaston jäseniksi tulisi. On mahdollista, että kaupunkiin siirtyisi CMC:n muiden osastojen jäseniä. Todennäköisesti kerho pyrkii myös rekrytoimaan uusia jäseniä Kuopion seudulta.

– Jäsenten siirtyminen paikkakunnalle on todennäköisempi vaihtoehto kuin jonkin paikallisen kerhon värien vaihtuminen, Christer Ahlgren toteaa.

Kuopiossa toimii ennestään tunnuksellisista ns. prosenttijengeistä Bandidos MC, jonka kanssa CMC:llä on KRP:n mukaan hyvät välit.

 

Viime aikoina CMC on ollut julkisuudessa aikaisemmin kerhon johtajiin kuuluneen miehen rikosepäilyjen vuoksi. Poliisin mukaan erillisiin tutkintoihin verorikoksista– sekä huume- ja dopingainerikoksista liittyy kymmeniä epäiltyjä.

KRP:n Kylmäkosken mukaan kerhon toiminta ei ole kärsinyt julkisuudessa olleiden tutkintojen ja oikeudenkäyntien vuoksi.

– Ilmeisen hyvin heillä menee. Kuopio on uusi aluevaltaus ja heidän kannaltaan varmasti tuottoisa tulevaisuuden näkymä. (CMC-kerholaiset) eivät ole masentuneet tai heittämässä pyyhettä kehään.

Lue myös tietopaketti: Rikosuutisissa usein esiin nouseva Cannonball on kotimainen moottoripyöräjengi

Päivän lehti

29.1.2020