Kanta-Häme

KRP selvitti virtuaalivaluuttojen käyttöä rikollisuudessa: tyypillisesti petos-, huumausaine- tai rahanpesurikoksia

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi hankkeet, joissa selvitettiin virtuaalivaluuttojen käyttöä rahanpesun ja terrorismin rahoituksessa ja mahdollisuuksia vastata näihin uhkiin viranomaistoimin.

Vuonna 2016 poliisin tietojärjestelmiin kirjattiin 656 virtuaalivaluuttoihin liittyvää rikosilmoitusta, ja vuonna 2017 rikosilmoitusten määrä nousi 1005 kappaleeseen. Nousua oli 53 prosenttia.

Tyypillisesti virtuaalivaluuttoihin liittyvät rikokset ovat petos-, huumausaine- tai rahanpesurikoksia.

Virtuaalivaluutoilla tapahtuvassa rahanpesussa käytetään esimerkiksi Bitcoin-automaatteja, jotka eivät vaadi henkilön tunnistautumista tai asiakkaan tuntemista. Rahanpesua voidaan tehdä esimerkiksi Bitcoin prepaid -korttien avulla.

Europol arvioi, että virtuaalivaluutoin tapahtuvaan terrorismin rahoittamiseen liittyy vielä rajoitteita. Monilla konfliktialueilla ei ole kattavaa internet-yhteyttä eikä virtuaalivaluuttoja saa näissä paikoissa muunnettua rahaksi.

Terrorismin rahoittamisessa perinteisiä valuuttoja käytetään yleisemmin.

 

Virtuaalivaluuttoja käytetään yhä enemmän maksuvälineinä kotimaassa ja kansainvälisesti.

Niitä on mahdollista käyttää anonyymisti, niiden oikeiden omistajien selvittäminen on haastavaa ja lisäksi niitä on helppo siirrellä yli maarajojen.

– Virtuaalivaluuttojen käyttöön liittyvän rikollisuuden kasvu on huomattavaa, mutta samalla poliisi on yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa suunnannut yhä enemmän toimenpiteitä näiden rikosten torjuntaan. On hyvä toki muistaa myös, että suurin osa virtuaalivaluuttoihin liittyvästä toiminnasta on laillista, sanoo Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Pekka Vasara.

Nyt loppuneet hankkeet onnistuivat monin paikoin yli odotusten. Hankkeen aikana annettiin tukea paikallispoliisilaitoksille ja yhteistyössä saatiin takavarikoitua jopa 700 000 euron (yli 71 Bitcoinin) arvosta rikoshyötyä. Hankkeissa luodut toimintamallit jatkuvat osana Keskusrikospoliisin pysyvää työtä.

− Virtuaalivaluuttoihin liittyviin rikoksiin puuttuminen vaatii poliisin ja muiden viranomaisten sekä yksityisten toimijoiden, kuten pankkien ja vakuutusyhtiöiden, aktiivisuutta. Virtuaalivaluuttojen riskeistä on varoitettava selkeästi palveluissa, joissa niitä käytetään, Vasara kertoo.

Keskusrikospoliisi toteutti kaksivuotiset Bitcoin-JIT- ja TERHA-hankkeet vuosina 2016−2018. Hankkeiden rahoitus saatiin Euroopan unionin sisäisen turvallisuuden rahastosta.

 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic