Kanta-Häme

KRP vahvistaa "Putinin moottoripyöräjengin" levinneen Suomeen – Hämeen poliisi kiistää Forssa-yhteyden

Keskusrikospoliisi kertoo tarkemmin perjantaina järjestäytyneen rikollisuuden tilanteessa tiedotustilaisuudessa.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta tunnettu jengi on viime vuosina levinnyt länteen päin.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta tunnettu jengi on viime vuosina levinnyt länteen päin. Kuva: EPA

Yhdysvaltain pakotelistalla oleva, ”Putinin moottoripyöräjengiksi” kutsuttu Yön sudet on levinnyt Suomeen, vahvisti Keskusrikospoliisi (KRP) torstaina. Asiasta kertoneen Iltalehden mukaan kerhon ensimmäinen Suomen osasto on perustettu Forssan seudulle, ja toimintaan on arvioitu osallistuneen noin kymmenen henkeä.


IL:n mukaan osaston johtajaksi nimitetty suomalaismies sai Yön susien täysjäsenen liivit Venäjällä 19. tammikuuta jengin Moskovassa sijaitsevassa tukikohdassa, jossa vietettiin kerhon presidentin Aleksandr Zaldostanovin 56-vuotissyntymäpäivää.

”Kirurgi”-lempinimellä tunnetun Zaldostanovin kerrotaan pukeneen Yön susien liivit suomalaismiehen päälle itse. Liivit sai myös ainakin yksi toinen suomalaismies.

Hämeen poliisi kiistää

Hämeen poliisi julkaisi torstaina Twitterissä viestin, jossa laitos kiisti omiin tutkimustietoihinsa vedoten kerhon toiminnan Forssassa.


Hämeen poliisin rikospoliisisektorin johtaja, rikosylikomisario Martti Hirvonen vahvistaa poliisilaitoksen tviitissä kerrotun tiedon.

– Hämeen poliisilla ei ole tietoa, että Forssan seudulla olisi kyseiseen järjestöön liittyviä jengitiloja tai siinä toimivia jäseniä.

Hirvonen huomauttaa, että uutinen Yön Susista liittyy KRP:n toimintaan, josta se tiedottaa tarkemmin perjantaina.

Hämeenlinnassa ainakin kaksi kerhoa

Hämeenlinnassa on poliisin tietojen mukaan ainakin kahden moottoripyöräkerhon osastot, joiden toimintaan epäillään liittyvän järjestäytynyttä rikollisuutta.

Tunnetumpi kerhoista on Cannonball MC (CMC). Kerhon Hämeenlinnan osaston useita jäseniä on tällä hetkellä syytettynä muun muassa törkeistä huumausainerikoksista Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Kerhon tilat ovat Käikälässä.

Toinen Hämeenlinnaan sijoittunut kerho on Sharkrider MC. Thaimaassa perustetun ja tiettävästi viime vuonna osaston Hämeenlinnaan perustaneen jengin kerhotila sijaitsee Kantolassa.

Hämeen poliisin JR-tutkinnan rikoskomisario Juha Pynttäri kertoo, että molempien kerhojen toimintaa seurataan.

– Poliisi on tietoinen molempien kerhojen toiminnasta. Ainakin CMC:n Hämeenlinnan osaston toiminta on kesken olevasta oikeudenkäynnistä huolimatta aktiivista.

Pynttäri ei torstaina kertonut tarkemmin seudulla toimivista kerhoista vedoten KRP:n tulevaan tiedotustilaisuuteen. HäSa-STT