Kanta-Häme

Kuin ketterä muusikkoperhe

Joustava, muuntuva ja ketterä.

Sellaisen kuvan saa Helsingissä kotipaikkaansa pitävästä ja valtakunnalliseksi pyrkivästä barokkiorkesteri Fibosta, kun kuuntelee tovin toiminnanjohtaja Laura Kajanderia.

Toiminnanjohtaja on elävä esimerkki orkesterin joustavuudesta. Työtehtäviä on nimittäin Fibossa yhdistelty siten, että organisaatio olisi mahdollisimman kevytrakenteinen ja kukin hoitaisi niitä tehtäviä, joita parhaiten taitaa. Niinpä orkesterin alttoviulisti hoitaa myös toiminnanjohtajan toimen.

Ketteryydestä puolestaan kertoo se, että barokkiorkesteri pystyy tilanteen mukaan muuntumaan sopivan kokoiseksi orkesteriksi. Fibo voi keikkailla nelihenkisenä kamarimusiikkiyhtyeenä, 15–20 hengen barokkiorkesterina tai sinfoniaorkesterina.

– Soittajistosta buukataan tilanteen mukaan sopiva kokoonpano. Lavalla nähdään aina 4–40 soittajaa, vaikka jäsenistömme on tätäkin suurempi.

Ominaista Fibolle on myös pitkälle viety hallinnollinen demokratia. Toimintaa koskevat päätökset eivät synny suljettujen ovien takana, vaan asiat käsitellään aina isommalla porukalla eli hallituksen ja soittajistosta muodostuvan orkesteritoimikunnan kanssa.

Fibon viime vuoden 700 000 euron budjetista, 200 000 euroa tuli valtionosuuksina ja 35 000 euroa tukena Helsingin kaupungilta. Loppuosa tulee paitsi lipputuloista, myös pitkäaikaisilta kumppaneilta kuten festivaaleilta, musiikkiopistoilta sekä konserttitaloilta.

– Kun kumppani sitoutuu pitkäjänteiseen yhteistyöhön, käyttää orkesteri myös isompaa omarahoitusosuutta. Mitä selkeämpiä ja pitkäjänteisempiä sopimukset ovat, sitä paremmin pystymme tarjoamaan edullista ja laadukasta toimintaa, Kajander sanoo.

Helsinki, jolta barokkiorkesteri saa vuosittain tukea, saa orkesterilta eniten konsertteja.

Fibo on tuttu orkesteri myös hämeenlinnalaisittain. Toiminnanjohtaja kehuu Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan sekä Sibelius Celebrationsin kanssa tehtyä yhteistyötä ja toivoo yhteistyön syventyvän myös jatkossa.

Ensi syksynä Fibo vierailee Hämeenlinnassa kolmasti. Esiintymisistä ensimmäinen on lokakuussa, kun Hämeenlinnan kirkossa kajahtaa Mozartin Requiemin. Konsertin järjestävät yhteistyössä Sibelius-säätiö ja seurakunta.

Läänintaiteilija Jarmo Julkusen aikoinaan ilmoille heittämä ajatus siitä, voisiko Fibo asettua tulevaisuudessa Hämeenlinnaan, ei ole edennyt konkretian tasolle.

– Toistaiseksi idea on vain hauska ajatusleikki, Kajander sanoo.

Kajander korostaa, ettei muuttoa ole käsitelty edes orkesterin omissa elimissä. Itua hänen mukaansa ajatuksessa voisi silti olla, sillä Hämeenlinnan keskeinen sijainti, konserttipaikoiksi soveltuvat keskiaikaiset kirkot sekä hyvä yhteistyö Sibelius Celebrationsin kanssa vetoavat.

Kun toisessa vaakakupissa kuitenkin painaa pitkäjänteinen ja luotettava rahoitus Helsingin kaupungilta, on Kajander enemmän kuin tyytyväinen nykytilanteeseen.

Kun Fibo keväällä 2015 tähyili Hämeenlinnaan kotipaikkaa etsiessään, ei Hämeenlinnan kaupunki ollut kuitenkaan valmis antamaan kuin harkinnanvaraista tukea. Niinpä suunnitelma jäi sikseen. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic