Kanta-Häme

Kuin laulun ja soiton olympialaiset

– Tapahtuma on äärimmäisen tärkeä tapahtuma kaupungille. Oman alansa olympialaiset! innostuu Linnan Kehitys oy:n toimitusjohtaja Mervi Käki.

Käki puhuu Suomen laulajain ja soittajain liiton juhlista, jotka järjestetään Hämeenlinnassa ensi vuoden äitienpäiväviikonloppuna.

Liitto koostuu 350 kuorosta ja orkesterista, joissa musisoi noin 11 000 suomalaista. Juhliin heistä odotetaan osallistuvan 3 000–4 000. Kun tähän joukkoon lisätään yleisö, liikuttaa musiikki kaupungissa todennäköisesti muutamia kymmeniätuhansia ihmisiä.

– Tavoitteenamme on, että koko Hämeenlinnan seutu soi ja laulaa, sanoo Sulasolin toiminnanjohtaja Virpi Häyrinen.

Laulu- ja soittojuhlat on yksi suurimmista ensi vuonna Kanta-Hämeessä järjestettävistä Suomi 100-juhlatapahtumista. Sulasol toivoo, että juhlasta muodostuu kaikkien yhteinen ja että se tapahtuu ihmisten keskellä. Kynnys on pyritty viilaamaan mahdollisimman matalaksi.

– Haluamme pois eliittileimasta, joka liitetään kuorolauluun ja klassiseen musiikkiin. Vähemmän pönötystä, enemmän yhdessä tekemistä. Mukaan voivat tulla ihan kaikki musiikinharrastajat, ja osassa tilaisuuksia yleisö pääsee mukaan laulamaan, sanoo projektipäällikkö Aino Herranen.

Ohjelmiston ydinteemat ovat kotimaa, rakkaus, onni, ilo, itsenäisyys, riippumattomuus, suomalaisuus, sisu, uskollisuus, periksi antamattomuus.

Kuorot ovat jo aloittaneet harjoittelunsa.

– Olemme noudattaneet hyvin jämptisti ajatusta, että koko ohjelma niin avajaisissa perjantaina kuin pääjuhlassa sunnuntaina, koostuu suomalaisten säveltäjien teoksista. On vanhempaa tuotosta, mutta myös ihan uusia säveltäjiä, sävellyksiä ja kantaesityksiäkin, näitä juhlia varten sävellettyjä, kertoo taiteellinen johtaja Anneli Julén.

Tapahtumat levittäytyvät ympäri kaupunkia: torille, urheiluhalleihin, kirkkoihin, Verkatehtaalle, linnaan, kouluihin, kartanoihin, hotelleihin, ravintoloihin ja baareihin.

– Syksyllä 2013 pantiin pyörät pyörimään. Meidät on otettu hienosti vastaan. Mikään taho ei ole sanonut ei, kertoo johtoryhmän jäsen ja paikallisen yhteistyöryhmän puheenjohtaja Heikki Lindroth.

Yhteistyö on tiivistä mm. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanssa.

– Tuomme juhlajumalanpalveluksen torille, jolloin mukaan mahtuvat kaikki, eikä kirkoissa järjestetä kyseisenä viikonloppuna lainkaan vihkimyksiä, sanoo kanttori Heikki Seppänen.

Hämeenlinnan keskeiset majoituspaikat on jo varattu käytännöllisesti katsoen täyteen, ja erilaisia yöpymismahdollisuuksia kartoitetaan kaupungin rajojen ulkopuolelta.

Hämeen yrittäjät ovat herätelleen jäseniään varautumaan tapahtumaan hyvissä ajoin.

– Kulttuuri on elinkeinopolitiikan elävä ilmentymä. Jo pelkästään esiintyjät tuovat alueelle miljoonaluokan elinvoimapurskeen. Pyrimme siihen, että annamme tietoa mahdollisuuksista jo lähtökuoppiin, sanoo toimitusjohtaja Juha Haukka.

Lindroth hekumoi etukäteen kuinka osanottajat marssivat sunnuntaina kulkueena Hämeenlinnan torilta jäähalliin. Suositeltavana asuna on kansallispuku.

– Se on komea tapahtuma, kun kuorolaiset kulkevat kohti pääjuhlaa. Siinä laulu raikaa! HÄSA

Päivän lehti

24.2.2020