Kanta-Häme

"Kuin tanssia hyvän partnerin kanssa"

 

Jos pidät ulkoilusta, eläimistä ja extremestä, ratsastus saattaa olla sinun lajisi. Ratsastus on harrastuksena hyvin kokonaisvaltaista. Siihen liittyy sekä kehonhallintaa että yhdessäoloa hevosen kanssa.
 
– Ei riitä, että istuu vain hevosen selässä, vaan ison eläimen kanssa täytyy opetella kommunikoimaan, sanoo Hauholla Islanninhevostalli Rimuria luotsaava Feid-valmentaja ja Centered riding -ohjaaja Johanna Jussilainen.
 
Periaatteessa ratsastus sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Edes rajoitteet kehossa eivät ole este. Ratsastus ei kuitenkaan ole moottoriurheilua, vaan eläintä täytyy kunnioittaa elävänä olentona.
 
– Jokainen voi harrastaa ratsastusta omalla tasollaan. Luonnollisesti täytyy olla kiinnostusta lajiin.
 
Kanta-Hämeen alueella on kymmeniä hevostalleja. Jos kiinnostuu lajista, löytyy talleilta yleensä kypärä lainaksi. Ratsastuskerta maksaa noin parikymmentä euroa paikasta riippuen.
 
– Tyypillinen ratsastuksen harrastaja kehittää itseään jonkin verran käymällä esimerkiksi kerran viikossa tunnilla. Kilparatsastajat taas pyrkivät tavoitteeseensa tiukan treenin kautta.
 
Eri lajeja
 
Ratsastuksessa on eri lajeja. Kontrollifriikki nauttii kouluratsastuksesta, kun taas extremen ystävälle sopivat vauhdikkaat este- ja kenttäratsastus. Jos haluaa vain fiilistellä, voi harrastaa maastoratsastusta. Kilparatsastus taas vaatii suuria taloudellisia ja ajallisia satsauksia.
 
Hevosia voi harrastaa muutoinkin. Vaihtoehtoja ovat muun muassa kasvattaminen, valjakkoajo tai raviurheilu.
 
– Lahjakkuutta tarvitaan, jos haluaa ratsastuksessa huipulle.
 
Ratsastaminen voi olla todella rankkaa, jos treenaa tavoitteellisesti.
 
– Perusratsastus nostaa sykettä jonkin verran, riippuen ratsastajan kunnosta.
 
Ei koskaan täydelliseksi
 
Jussilainen kiinnostui hevosista jo lapsena. Opiskeltuaan ensin toista alaa, hän päätyi parikymppisenä oppisopimuksella hevosenhoitajaksi. Islanninhevoset veivät sydämen.
 
– Se on se islanninhevosten hyvä luonne, mikä valloitti.
 
Hevosharrastaja ei koskaan ole valmis, vaan taitoja on aina mahdollista kehittää.
 
– Hyväksi voit tulla, mutta täydellisyyttä et saavuta yhden ihmiselämän aikana.
 
Paras tunne tulee Jussilaisen mukaan siitä, kun yhteistyö hevosen kanssa on saumatonta.
 
– Fiilis on kuin tanssia hyvän partnerin kanssa.

Mainos