fbpx
Kanta-Häme

Kuinka kalliiksi käy väärä polttoaine?

Autojen virhetankkausten arvioidaan yleistyneen Suomessa, kun diesel-autojen osuus henkilöautojen kokonaismäärästä on noussut. Jo yli neljännes rekisteröidyistä henkilöautoista on dieseleitä.

Vakuutusyhtiö If on kampanjoinut henkilöautoihin myytävien diesel-lukkojen puolesta, jotka estävät väärän polttoaineen tankkaamisen.

Tankatessa bensiiniä dieselmoottorilla varustettuun autoon, seuraukset voivat käydä kalliiksi. Dieselautossa polttoaine toimii myös voiteluaineena. Bensiini toimii päinvastoin ja vahingoittaa dieselmoottoria.

Palvelupäällikkö Marko Laaksonen Hämeenlinnan Auto-Ilveksestä, kuinka usein väärin tankattuja autoja tulee teille huoltoon?

– Ehkä noin kerran kuukaudessa.

Kuinka nopeasti bensiini rikkoo diesel-moottorin, ja käykö remontti kalliiksi?

– Remontti ei välttämättä maksa tuhansia euroja, vaikka autolla olisi virhetankkauksen jälkeen ajettukin. Väärällä polttoaineella tankatun auton tankki tyhjennetään ja polttoainesuodattimet vaihdetaan. Sen jälkeen voi vain toivoa parasta ja pelätä pahinta, sillä mahdolliset vauriot voivat ilmetä vasta myöhemmin. Kaikki ovat pihasta ajamalla lähteneet.

Miten pitää toimia, jos tankkaa väärää polttoainetta?

– Autoon ei saa laittaa edes virtoja päälle, sillä nykyautot pumppaavat heti polttoainetta järjestelmään. Pitää soittaa hinaaja ja toimittaa auto suoraan korjaamolle. HÄSA

Menot