Kanta-Häme

Kuinka kauan Aatami saa juhlia nimipäiväänsä?

Perinteisten nimien poistamista kalenterista ei suunnitella, vaikka uusia Aatameita on todella vähän. Adam on kirkkaasti edellä.

Tänään jouluaattona nimipäiväänsä viettävät Aatami ja Eeva. Yhteinen nimipäivä heillä on ollut vuodesta 1646 alkaen, tosin vuosina 1918-1948 Aatamin-päivä oli suomalaisessa nimipäiväkalenterissa jo aatonaattona.

Mutta kuinka kauan Aatami saa juhlia? Nimi on nykyisin erittäin harvinainen, eikä Aatami-buumia ole näköpiirissä. Onko Aatamin poistamista nimipäiväkalenterista harkittu, Helsingin yliopiston Almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala?

– Aatami on kiinnostava kysymys. Jos se olisi uusi nimi, jonka ottamista kalenteriin nyt harkittaisiin, sillä ei olisi mitään mahdollisuuksia. Sitä on annettu ensimmäiseksi etunimeksi 50 viime vuoden aikana vain 23 kertaa. Adam on meillä nimenä paljon suositumpi, siinä näkyy kansainvälistyminen. Sehän on myös esimerkiksi USA:ssa suosittu nimi.

– Toisaalta tämä on erittäin perinteinen asia, Aatami ja Eeva jouluaattona edustavat tavallaan koko ihmiskuntaa, siihen liittyy vahvaa symboliikkaa. Vuosisataisia perinteitä ei ihan äkkiä lähdetä muuttamaan, eli ei tätä ole kyllä edes harkittu.

Kuinka herkästi uusia nimiä lisätään ja vanhoja poistetaan nimipäiväkalenterista?

– Uusia lisätään selvästi enemmän kuin vanhoja poistetaan. Uusien nimien rajana on pidetty sitä, että nimi voidaan ottaa nimipäiväkalenteriin, jos se on annettu 500 lapselle. Silloin sitä siis harkitaan, kaikkia nimiähän ei automaattisesti kalenteriin oteta, vaan mietitään esimerkiksi nimen sopivuutta ja kielenmukaisuutta. Tässä mielessä Aatami uutena nimenä kyllä sopisi kalenteriin.

– Nimipäiväkalenterista on poistettu nimiä huomattavasti vähemmän kuin sinne on lisätty. Ensinnäkin kalenterissa on vielä tilaa, on paljon päiviä, joilla on vain yksi tai kaksi nimeä. Samana päivänä voi ihan hyvin olla neljä tai viisi nimipäivänsankaria.

Enimmillään suomenkielisessä nimipäiväkalenterissa on 13 nimeä samana päivänä, ja se on jo liikaa. Ne ovat näitä Annan ja Katariinan johdannaisia.

– Sitten saattaa käydä niin, että jokin poistettu nimi nouseekin suosioon. Tällainen on esimerkiksi Okko, joka poistettiin kalenterista 1950-luvulla, mutta lisättiin takaisin vuoden 2015 uudistuksessa. HÄSA
 

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic