Kanta-Häme

Kuinka olet kestänyt lastenmusiikkia 36 vuotta, Pentti Rasinkangas?

Pentti Rasinkangas teki viime viikolla 15 keikkaa kouluissa ja päiväkodeissa. Parhaimmillaan keikkoja oli kolme päivässä. Kuinka jaksat, Pentti Rasinkangas?

– Se vaatii positiivista rutiinia. On hienoa, kun ei tarvitse huolehtia, muistaako laulunsanoja, kun ne muistaa varmasti. Muistutan aina itselleni ennen jokaista keikkaa, että tämä on ainutkertainen juttu tämän yleisön kanssa.

Olet tehnyt lastenmusiikkia 36 vuotta ja sinua on tituleerattu lastenmusiikin grand old maniksi. Oletko koskaan kyllästynyt?

– Tykkään työstäni yhä enemmän ja enemmän. Se on kivaa. Kieltämättä välillä on tuntunut siltä, että hiihtää samoja latuja vuodesta toiseen ja että tätä samaa aina vain. Olen löytänyt ilon kuitenkin uudelleen. Ajattelen aina, että juuri alkava keikka on ensimmäinen. Ehkä se on myös sitä, että kun muuten tyhmenee, työ on päivä päivältä mukavampaa.

Miten lapsiyleisö on muuttunut 36 vuodessa vai onko?

– Yleisö on muuttunut radikaalisti, muttei yhtä radikaalisti kuin maailma muuten. Lapset ovat samanlaisia kuin me muutkin: heti-mulle-kaikki-tänne-nyt, joten rauhattomuus on lisääntynyt. Aikaisemmin lapset olivat rauhallisempia ja konserteissa oli seesteisempiä kohtia. Nykyään lasten impulsseihin on reagoitava nopeasti. Se tekee työn mielenkiintoiseksi. Koko ajan on oltava kartalla ja tarkkana.

Miten lastenmusiikki voi?

– Radiot eivät soita lastenmusiikkia. Se on suuri moka ja erikoinen asia. Radioissa saa kiroilla ja viljellä vihapuhetta, mutta lastenmusiikin soittaminen on kiellettyä ja vaarallista. Se on erikoista ja tekee tyhjäksi lastenmusiikin harrastamisen. Lastenmusiikkiin on vaikea tutustua, jos sitä ei ikinä kuule radiosta.

Millä mielellä tulet Ohilyönti-orkesterisi kanssa Verkatehtaalle?

– Esiintyminen on aina mukavaa. Tulossa on hyvä konsertti, kun koko viisihenkinen bändi on koossa. Se on spesiaalia, sillä usein esiinnyn yksin. Bändin kanssa soittaminen ja esiintyminen on vähän sama asia kuin erityisen hyvä kahvi. HÄSA

Pentti Rasinkangas ja Ohilyönti sunnuntaina 26.3. kello 15 Verkatehtaan Vanaja-salissa.

Päivän lehti

25.5.2020