fbpx
Kanta-Häme

Kuinka pian vuokravakuus pitää maksaa takaisin?

Vuokravakuutta saa lain mukaan pyytää korkeintaan kolmen kuukauden vuokran verran. Suomen vuokranantajien lakimies Anne Vatanen kertoo, että yleisin vakuuden määrä on kaksi kuukautta. Vakuuden palauttamiseen ei ole Vatasen mukaan sitovia yleisohjeita.

Kuinka pian vuokranantajan pitää maksaa vuokravakuus takaisin vuokralaiselle?

– Laissa ei ole määritelty, miten nopeasti vakuus tulee maksaa takaisin. Suosittelemme jäsenillemme, että he maksaisivat vakuuden pois mahdollisimman nopeasti. Kun asunto on tarkistettu ja sen kunto todettu hyväksi, vakuus pitää palauttaa parissa päivässä. Siinä saa korkeintaan mennä viikko tai pari. Vuokrasopimukseen on kuitenkin hankalaa kirjata aikarajaa, jonka sisällä vakuus täytyy palauttaa. Etukäteen ei voi tietää, onko asunnossa vuokrasuhteen päättyessä joitain yllätyksiä. Jos vuokranantaja joutuu selvittämään, paljonko jokin korvattava asia maksaa, siinä saattaa kulua enemmän kuin pari viikkoa.

Jos vuokravakuutta ei kuitenkaan ala näkyä tilillä, mitä vuokralaisen pitäisi tehdä?

– Tällaisessa velka-asiassa vuokralaisen täytyy olla suoraan yhteydessä vuokranantajaan. Jos vuokranantaja pitää vakuutta itsellään ilman perusteita, vuokralaisella on oikeus vaatia vakuuden päälle viivästyskorkoa. Korko on tällä hetkellä 7,5 prosenttia. Myös silloin, jos esimerkiksi osa vakuudesta on palautettavissa, se pitää palauttaa heti. Viivästyskoron juoksemiselle ei kuitenkaan ole mitään tiettyä päivärajaa. Kuukauden myöhästymisestä lähtisin ehdottomasti vaatimaan korkoa. Jos vuokranantaja ei maksa, vuokralainen voi kääntyä joko kuluttajariitalautakunnan puoleen tai viedä asian käräjäoikeuteen. Käräjäoikeus on totta kai aika raskas tapa saada rahat takaisin.

Millaisia asioita vuokranantajat kysyvät vuokravakuudesta?

– Yleisin kysymys on se, millaisten jälkien korjaamiseen rahat voi ottaa vakuudesta. Samalla monet kysyvät, kuinka pitkään vuokravakuutta voi kyseisessä tapauksessa pitää itsellään ennen kuin tulee seurauksia.

Menot