Kanta-Häme

Kuinka Sibelius-fantasiaa on onnistuttu kasvattamaan?

Arkistokuva vuoden 2015 Sibelius-fantasiasta. Tanssijana Silja Ahonen.

Kulttuuriin käytettävät rahat ovat Hämeenlinnassa kestopuheenaihe. Sibelius-fantasia kasvaa tänä syksynä liki festivaalin mittoihin.

Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö tuotti Sibelius-fantasian seitsemän kertaa. Tämänvuotinen tapahtuma on järjestyksessä toinen, josta vetovastuun kantaa Noora Herranen. Ensi syksynä viestikapula siirtyy kulttuuripäällikkö Janne Niemiselle.

Nuoriso- ja lastenkulttuuripäällikkö Noora Herranen, kuinka laajentumistemppu on tehty?

– Kyllä sen on mahdollistanut nimenomaan yritysyhteistyö. Jo viimevuotista tapahtumaa ei olisi syntynyt, jos meillä ei olisi ollut elinkeinoelämän toimijoita mukana.

– Toki kaupunki on panostanut tänä vuonna viime vuotta enemmän, mutta se ei riitä, koska olemme laajentaneet kokonaisuutta monella tapaa.

Johtuuko yritysten innokkaampi panostaminen taloussuhdanteesta vai kasvaneesta halusta tukea kulttuuria?

– Se onkin hyvä kysymys. Ettei nyt ole kurjin taloudellinen tilanne, se varmaan vaikuttaa, mutta kyllä yritykset sinänsä ovat varovaisia lähtemään yhteistyöhön, elleivät ne tiedä mitä saavat.

– Sanoisin, että tässä tapauksessa yksi iso tekijä on se, että teos on tehty niin monta kertaa ja sisällössä on tarttumapintaa. Esimerkiksi kuva viime vuodelta, josta näkyy, että torilla on 6500 ihmistä.

– Meidän pääyhteistyökumppani on OP Etelä-Häme ja se tarkoittaa, että he ovat olleet meidän kanssa luomassa tätä yritysyhteistyömallia. Meillä on ollut yrityselämän osaamista käytettävissä. Se on iso tekijä onnistumisessa.

Miten Sibelius-fantasian kokonaisbudjetti jakautuu kaupungin ja yksityisen rahan suhteen?

– Vajaa 40 prosenttia on ulkopuolista rahoitusta. Se on kyllä mielestäni yritysrahalle hirvittävän iso prosentti.

– Loppu on julkista rahoitusta ja hyvin pieni osa lipputuloja. Meillähän on nyt ensimmäistä kertaa myös maksullista ohjelmaa. Maksulliset konsertit järjestetään Verkatehtaalla, Wetterhoffin talossa, Sibeliuksen syntymäkodissa ja Raatihuoneella.

– Konserttipaikat ovat meidän yhteistyökumppaneita ihan siinä missä yrityksetkin. Wetterhoff ja Verkatehdas tuottavat itse konserttinsa ja ottavat riskin tapahtumasta. Meidän näkökulmasta on hirvittävän tärkeätä, että ne ovat mukana.

– Me festivaaliorganisaationa järjestämme Iiro Rantalan ja Tuomas Nikkasen konsertit.

Rantala vaikuttaa kiireiseltä mieheltä. Oliko hänet helppo houkutella Hämeenlinnaan esiintymään ja vielä kahtena päivänä?

– Meidän ohjaaja Tuula Penttilä ja tuottaja Piia Lievetmursu hoitivat tämän asian. Minulle päin näytti siltä, että Iirolta kysyttiin ja hän vastasi joo. HÄSA

 

Sibelius-fantasia järjestetään 21.–23. syyskuuta.