Kanta-Häme

Kuinka uusi paavi oikein valitaan?

Paavi Benedictus XVI:n huhtikuussa 2005 alkanut paaviuskausi päättyi tämän viikon torstaina ja parhaillaan Vatikaanissa yritetään päästä sopuun seuraavan paavin valinnasta.

Paavin erosta teki historiallisen poikkeuksellisen se, että paavi on edelleen itse elossa, kun hänen seuraajaansa valitaan.

Mutta miten paavi oikein valitaan ja mikä on monimutkaisen valintaprosessin historiallinen tausta?

Näihin kysymyksiin vastaa yleisen historian dosentti Jussi Hanska Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan järjestämässä yleisöluennossa: Kuinka paavi valitaan?

Paavin valinnan lisäksi Hanska selvittää myös katolisen kirkon ja erityisesti Rooman kuurian rakennetta.

Hanska ei lähde arvailemaan tulevan paavin henkilöllisyyttä, mutta hän aikoo luoda yleiskatsauksen siihen, keitä ja minkälaisia miehiä katolisen kirkon johtoon on viimeisen vuosisadan aikana noussut. Tilaisuudessa pohditaan myös sitä, minkälainen tulevan paavin profiili saattaisi olla sekä miten paavin vaihdos tulee vaikuttamaan katolisen ja luterilaisten kirkkojen suhteisiin erityisesti.

Hämeenlinnalainen Jussi Hanska on yleisen historian dosentti Tampereen yliopistossa ja yleisen kirkkohistorian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut teoksen paavien historiasta: Kristuksen sijaiset maan päällä? sekä toiminut asiantuntijana paavin vaihdokseen liittyvissä kysymyksissä useissa tiedotusvälineissä. (HäSa)

Kuinka paavi valitaan? -luento tänään sunnuntaina kello 18 Hämeenlinnan kirkossa (Kirkkorinne 1).