Kanta-Häme

Kuittipakko kampaamoihin ensi vuoden alussa

Hiusalalle tuleva kuittipakko viivästyy alkuperäisestä aikataulustaan. Näillä näkymin pakko astuu voimaan vuoden 2014 alussa.

Kuitinantovelvollisuutta koskevaa lakia on valmisteltu työ- ja elinkeinoministeriössä. Hallitusneuvos Johanna Lähde kertoo, että lakiesitys tulee eduskunnan käsittelyyn parin viikon sisään, viimeistään kuitenkin huhtikuun alkupuolella.

Alun perin lain piti tulla voimaan jo heinäkuun alussa. Lausuntopalautteissa kuitenkin todettiin, että aikataulu on liian tiukka.

– Aika ei riittäisi valvonnan järjestämiseen ja kassajärjestelmien päivittämiseen, Lähde toteaa.

Kuittipakolla pyritään torjumaan harmaata taloutta, joka riivaa hiusalaa samoin kuin muitakin työvoimavaltaisia aloja, joilla liikkuu paljon käteistä rahaa.

Parturi-kampaamoissa keskeisin harmaan talouden ongelma on ohi kassan ja kirjanpidon tapahtuva myynti. TEM:n asettaman, kauneusalan harmaata taloutta selvittäneen työryhmän raportissa todettiin viime kesänä, että parturi-kampaamoista 49 prosentilla on havaittu harmaata taloutta, erityisesti puuttuvaa myyntiä tai vääränsisältöisiä kuitteja.

Puutteet havaittiin verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön verotarkastuksissa. Hiusalan yrittäjät uskovat itse, että prosenttiluku on vielä suurempi. Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurila on arvioinut, että 60 prosenttia olisi lähempänä totuutta.

– Sekin on varovainen luku, Laurila täräyttää.

Syyksi Laurila mainitsee arvonlisäverotuksen nousun. Parturi-kampaamoilla kokeiltiin kolmen vuoden ajan alennettua arvonlisäveroa, aluksi se oli 8 prosenttia ja sitten se nostettiin 9 prosenttiin. Vuoden 2011 jälkeen veroprosentti on noussut 24:ään.

– Hyvin paljon yrityksiä on lopettanut toimintansa ja työsuhteita on lopetettu. Monet ovat siirtyneet tekemään töitä pimeästi kotoa käsin.

– Meillä on vertailukohta vuodelta 1994, kun arvonlisävero tuli. Tuolloin noin 900 alan yritystä lopetti toimintaansa ja 50 prosenttia alan työntekijöistä irtisanottiin. Syntyi paljon pimeää työtä, Laurila sanoo.

Hän seuraa pelonsekaisin tuntein hallituksen pohdintoja arvonlisäveron korottamisesta vielä nykyisestään. Tämänhetkinenkään tilanne ei päästä hiusalan yrittäjiä helpolla.

– Jos alvi on 24 prosenttia, ja parturi ottaa hiusten leikkuusta 20 euroa, jää hänelle verojen ja kaikkien muiden maksujen jälkeen itselleen käteen neljä euroa.

Sertifikaatti valvonnan avuksi

TEM:n työryhmä, jossa oli edustus myös hiusyrittäjistä, kosmetologien yhdistyksestä ja palvelualojen ammattiliitto PAM:ista, suositteli alan omavalvonnan kehittämistä harmaan talouden kitkemiseksi. Asiassa onkin edistytty tämän vuoden aikana.

Luotettava Kauneus Oy on luonut sertifikaattijärjestelmän, jolla varmistetaan, että yrityksessä noudatetaan lakeja ja työehtosopimusta. Järjestelmä on ulkopuolisen tahon tarkastama. Suomen Tilaajavastuu Oy tarkastaa yhteiskuntavelvoitteet ja arviointilautakunta hyväksyy sertifiointikriteerit. Arviointilautakunnassa on myös Suomen Hiusyrittäjien ja PAM:in edustus.

Toistaiseksi sertifikaatin on hankkinut noin 50 yrittäjää 26 eri liiketoimipaikalla, ja sen piirissä on noin 200 kauneusalan ammattilaista. Toistaiseksi sertifioidut liikkeet sijaitsevat pääkaupunkiseudulla, lisäksi Turussa on yksi. Hämeenlinnaan sertifiointi ei ole vielä yltänyt.

– Mukaan ovat ensin lähteneet ne yrittäjät, joilla on työntekijöitä, Laurila kertoo.

Nykyisen Hämeenlinnan alueella toimii kolmisensataa parturi-kampaajaa, joista lähes kaikki ovat yrittäjiä. Palkattuja työntekijöitä on hyvin vähän.

”Omavalvonta kiinnostaa”

Hiusstudio Muoto on toiminut Hämeenlinnan Kasarmikadulla puoli vuotta. Sen omistajayrittäjä Minna Haantaus-Pekarila tervehtii ilolla kuittipakkoa.

– Se on hyvä asia, turva ja tae siitä, että homma toimii. En itse menisi ostamaan mitään sellaisesta liikkeestä, jonka ovessa lukee, että vain käteinen raha kelpaa.

Haantaus-Pekarilalla on tiimissään yksi palkattu työntekijä ja neljä tuolivuokrayrittäjää. Hän toimi itsekin aiemmin vuokratuolilla. Alan sertifikaattijärjestelmästä hän ei ollut vielä kuullutkaan.

– Sehän on ihan hieno juttu. Omavalvontajärjestelmä kiinnostaa ilman muuta, kunhan asiasta saa lisää tietoa. (HäSa)