fbpx
Kanta-Häme

Kuiva kesäkuu viljasadon vaivana – Pahiten kuivuus vaivaa myös osaa Hämettä

Pahiten kuivuus vaivaa Varsinais-Suomea, eteläistä Satakuntaa sekä osaa Hämettä ja Pirkanmaata.
Pahiten kuivuus vaivaa Varsinais-Suomea, eteläistä Satakuntaa sekä osaa Hämettä ja Pirkanmaata. Arkistokuva.

Vähäsateinen kesäkuu on vienyt toiveet parhaasta viljasadosta monilla seuduilla, selviää Pro Agrian kasvutilannekatsauksesta. Katsaus on laadittu Pro Agria -keskusten antamien tietojen pohjalta.

Kuivuus on hidastanut erityisesti viimeisimpänä kylvettyjen viljakasvustojen sekä nurmien kasvua ja kehitystä. Huhtikuun lopulla tehdyt kylvökset näyttävät parhaimmilta, kun taas myöhemmin kylvetyt kevätviljakasvustot kärsivät jo kovasti kuivuudesta koko maassa.

Pahiten kuivuus vaivaa Varsinais-Suomea, eteläistä Satakuntaa sekä osaa Hämeestä ja Pirkanmaasta. Ainoastaan Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa on paikoin satanut liikaakin.

Kevätviljojen kylvö pitkittyi, ja osa Satakunnan ja Uudenmaan kasvustoista on noin viikon jäljessä tavanomaisesta kasvuaikataulusta. Itä- ja Pohjois-Suomessa kasvustojen kehitys on enää vain 2–3 päivää jäljessä.

Säilörehua on saatu hyvin

Heinän korjuuta aurinkoinen sää helli, ja säilörehu on saatu lähes korjattua maan eteläosissa. Maan keskiosissa ja Pohjanmaalla säilörehunurmien korjuu päästiin aloittamaan juhannusviikolla.

Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla säilörehusta on osalla tiloista korjattu noin puolet, mutta osalla tiloista korjuu on alussa. Kainuussa säilörehunurmista on korjattu noin 20 prosenttia, ja Lapissa korjuu on alkamassa tämän viikon lopulla.

Sato arvioidaan määrältään tyydyttäväksi ja laadultaan hyväksi useimmilla alueilla.

Säilörehun toisen sadon varmistamiseksi tarvittaisiin kuitenkin pikaisesti sateita.

Perunakin kaipaisi sadetta

Varhaisperunaa on alettu nostaa kesäkuun alussa, ja nostot ovat nyt täydessä vauhdissa. Sadon määrä ja laatu arvioidaan Pro Agrian mukaan vähintään tyydyttäväksi. Kesä- ja varastoperuna kasvaa hyvin lähes koko maassa, mutta sateita tarvitaan sadon varmistamiseksi. Perunan rikkakasvien torjunta on onnistunut hyvin, eikä perunarutosta ei ole toistaiseksi havaintoja. Kasvustoja on kuitenkin syytä tarkkailla.

Myös esimerkiksi herne ja sokerijuurikas ovat hyvässä kasvussa. Härkäpapukasvustot ovat tyydyttävässä kasvussa useimmilla alueilla.

Kevätrypsi ja -rapsi ovat aloittamassa pian kukintaansa Etelä-Suomessa, mutta Pohjanmaalla rypsikasvustot ovat vielä ruusukevaiheessa. Kasvustot ovat tyydyttävässä tai hyvässä kasvussa useimmilla alueilla.

Avomaan varhaisvihanneksista korjataan parhaillaan varhais-, parsa- ja kukkakaaleja sekä salaatteja. Salaattiviljelmiä on jouduttu kastelemaan ahkerasti kasvun varmistamiseksi. Kevään kuivuus on heikentänyt viimeisimpänä kylvettyjen juureserien taimettumista.

Otollisimmat päivälämpötilat viljelykasvien kasvun ja kehityksen kannalta olisivat Pro Agrian mukaan 18–23 astetta. Myös sadetta kaivattaisiin useimmille alueille seuraavan parin viikon aikana turvaamaan sadon kehitystä.

Menot