Kanta-Häme

Kuivakäymälä kunniaan

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen mukaan perinteisillä kesämökeillä, joilla on käytössä ulkohuussi, ei yleensä ole saneeraustarvetta.

Vesivessan tulo loma-asunnolle muuttaa jätevesien käsittelyn huomattavasti vaikeammaksi.

Yhdistyksen teettämän selvityksen mukaan noin kolme neljäsosaa kesämökeistä ja kolmannes ympärivuotisista loma-asunnoista on nykyisellään niin vaatimattomasti varusteltuja, että jätevesien käsittelyä ei tarvitse tehostaa.

Huussi sopii myös sisätiloihin

Oman mökin jätevesiremontin suunnittelu kannattaa aloittaa selvittämällä, missä vettä käytetään ja mihin se tällä hetkellä päätyy. Kuivakäymälästä ei saa valua mitään suoraan maahan, vaan kaikki jäte täytyy kerätä tiivispohjaisiin astioihin myös kompostoitaessa.

Muutaman viikon poissaolon ajan jätevesijärjestelmän biologia yleensä vielä pysyy hengissä. Epäsäännöllisessä käytössä vessavedet on järkevintä johtaa umpisäiliöön, jolloin omalla tontilla jäävät puhdistettavaksi vain pesuvedet.

Kuivakäymälän voi asentaa jopa sisätiloihin, jolloin käymäläjäte voidaan edelleen kompostoida ja hyödyntää omalla pihalla lannoitteena.

Suuret jätevesimäärät uhkaavat pohjavettä

Kun vedenkäyttö lisääntyy ja mökillä on esimerkiksi tiski- tai pyykkikone, tarvitaan pesuvesille tavallista tehokkaampaa puhdistusta. Kaksi saostussäiliötä ja imeytyskenttä on usein toimiva ratkaisu.

Muutamat ämpärilliset pesuvettä voi imeyttää suoraan maahan. Esimerkiksi kivillä täytetty kuoppa tai kaivonrenkaista tehty pohjaton imeytyskaivo palvelevat hyvin tarkoitusta.

Kaikki jätevesien puhdistusmenetelmät perustuvat ainakin osittain mikrobien työhön. Mikrobit tarvitsevat säännöllisesti jätevettä ruoakseen tai ne kuolevat.

Ulosteperäiset bakteerit voivat maaperään joutuessaan pahimmillaan pilata pohjaveden. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic